Sunday, September 21, 2008

Sverige snart ordförande i EU

Det är f.n. full aktivitet i Regeringskansliet inför det svenska ordförandeskapet i EU. Det återstår mindre än ett år till dess, men förberedelserna har pågått länge. Frankrike, Tjeckien och Sverige ingår i den ordförandetrio som skall styra EU de närmaste 18 månaderna. Sedan några månader tillbaka har redan Frankrike tagit över EU:s ordförandeklubba.

För att få större långsiktighet i EU-frågorna har de tre länderna tagit fram ett gemensamt program. Tillsammans lyfter man fram klimatet som den främsta prioriteringen inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn i december 2009. En annan högprioriterad fråga är en gemensam Östersjöstrategi. De enorma miljöproblemen måste tas itu med så fort som möjligt. Andra prioriterade områden är; jobb, tillväxt och konkurrenskraft, ett tryggare och öppnare Europa, genom en gemensam asyl- och migrationspolitik och EU som global aktör, där det betonas att man skall fullfölja åtagandena vad gäller unionens utvidgning.

Vårt ordförandeskap inträffar under vad som ofta benämns som EU:s superår. Våren 2009 är det val till Europaparlamentet och senare samma år skall en ny EU-kommission ta vid. Just nu pågår arbetet med det så kallade sexmånadersprogrammet som innehåller det som Sverige skall prioritera under sitt halvår som ordförandeland hösten 2009.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home