Saturday, October 25, 2008

Så fungerar "Lagen Om Valfrihet" - LOV

Kommunerna beslutar att införa valfrihetssystemet inom hemtjänsten. Alla företag som vill tillhandahålla sådana tjänster ansöker hos kommunen om att bli godkänd som leverantör. Kommunen kan inte neka ett företag som uppfyller kraven, att bli godkänd. Den enskilde individen som fått rätt till hemtjänst enligt biståndsbedömningen, söker information om vilka företag som erbjuder sådana tjänster, kontaktar det företag som man vill anlita och får tjänsten utförd. Företaget får betalt av kommunen för de tjänster man utfört (de skall överensstämma med vad som fastställts i biståndsbedömningen).

Bara det företag som kommunen godkänt har rätt att utföra tjänster och få betalt av kommunen. Inget företag får mer betalt än något annat för samma tjänst. Om den individ som fått tjänsterna utförda inte är nöjd med företag A så väljer han ett annat företag i stället. Slutsatsen är att företagen konkurrerar med kvalitet, inte med pris. För den som inte kan eller vill välja ska det finnas ett "ickevalsalternativ." Om kommunen driver egen hemtjänstverksamhet, så är man med och konkurrerar på samma villkor. Även ideella verksamheter kan vara med i konkurrensen. Kommunen måste informera om vilka företag som den enskilde kan välja mellan. Kommunen måste annonsera löpande på en speciell nationell webbplats för valfrihetssystem.

Staten har beviljat stimulansmedel som kan sökas av de kommuner som vill införa valfrihetssystemet. När ansökningstiden gick ut den 12 oktober hade 177 kommuner sökt bidrag. Ungefär en fjärdedel av kommunerna har vänstermajoritet, så den ideologiska skiljelinje som har kännetecknat frågan syns inte konsekvent hela vägen. Många s-kommuner ser fördelar med detta system.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home