Wednesday, January 28, 2009

Allians för Sverige har beslutat om en fortsatt politisk fördjupning inför riksdagsvalet 2010

Vår gemensamma politik för nästa mandatperiod ska redovisas i en gemensam valplattform. Precis som i förra valet ska väljarna i god tid innan valdagen få tydliga svar på vilken politik Alliansen vill genomföra och hur den ska finansieras. Vi vill ha din hjälp med att finna svaren på Sveriges utmaningar. Därför har vi inlett vad vi kallar för ”Samtal med Sverige” som kommer att pågå under hela mandatperioden. Vi tror på Sverige, dess invånare och på vårt lands förmåga i både med- och motgångar. Vi har gått styrkta ur kriser och tuffa perioder tidigare. Med en ansvarsfull politik där vi inte slarvar med statsfinanserna kommer vi att kunna göra det också den här gången. Avgörande är att vi för en aktiv jobbpolitik med satsningar på företagande och fördelar bördorna rättvist. I vårt Sverige ska alla människor klara krisens effekter och ingen lämnas utanför. Målet är att återupprätta full sysselsättning. Vi måste säkra välfärden och arbeta aktivt och möta klimatutmaningarna. Globaliseringen understryker också att Sveriges framtid inte kan bygga på historiska meriter och att vi är alltmer ömsesidigt beroende av vad som sker i vår omvärld.

Vi måste också fråga oss vad som kommer att vara mest prioriterat att genomföra under nästa mandatperiod. Att skapa fler arbetstillfällen är nyckeln till att både ge människor mer makt över sina liv och till att kunna finansiera en god välfärd till alla. En tuffare konjunktur ställer ökade krav på flexibilitet, bättre attityd till företagande och fungerande matchning mellan arbetsgivare och arbetstagare. Samtidigt som Sverige behöver fler företagare upplever många ännu regelverket som alltför omfattande. Vissa företag vågar inte expandera trots att viljan finns och dessutom är för få kvinnor företagare. Alla människor i Sverige ska ha tillgång till en skola, vård och omsorg som håller hög kvalitet och finns när man behöver den. Samtidigt upplever familjer det svårt att få ihop livspusslet. En del barn har inte en trygg uppväxt. Alltför många elever har inte med sig de kunskaper från skolan de behöver för att kunna möta framtiden. Väntetiderna är för långa inom sjukvården och många tycker att det är svårt att komma i kontakt med en läkare. Många äldre vittnar om att det kan vara svårt att finna ett anpassat boende och en trygg omsorg när behoven förändras.

Att människor kan känna sig trygga är en viktig hörnsten i ett fungerande samhälle. Under den här mandatperioden får Sverige fler poliser och mer kännbara påföljder för den som begår grova brott. Samtidigt upplever alltför många brottsoffer att de inte får det stöd de behöver och att samhället inte tar vissa lagöverträdelser på tillräckligt stort allvar. Den som utsätts för hot eller ska vittna om brottslighet ska alltid kunna räkna med hjälp och skydd från samhället. Sverige ska vara ett land där människor upplever både trygghet och kan leva på lika villkor. På många sätt är Sverige ett mycket jämställt land men det finns problem med förlegade värderingar om vad som är manligt respektive kvinnligt. Likaså kommer inte alla nyanlända människor i arbete tillräckligt snabbt. Att få ett arbete inom rimlig tid är viktigt inte bara för den egna försörjningens skull. Ett arbete gör det också enklare att lära sig svenska och skaffa sociala kontakter.

Samrådet pågår från och med den 27 januari till den sista april. Det är helt öppet, vilket innebär att såväl medlemmar, föreningar/ distrikt/ länsförbund samt övriga intresserade är välkomna att delta. När samrådet är genomfört kommer svaren att sammanställas och resultatet göras offentligt. Det kommer att ligga till grund för de reformgrupper som har till uppgift att förbereda Alliansens politik för nästa mandatperiod. Vi ser gärna att så många som möjligt deltar i samrådet. Därför hoppas vi att ni lokalt arbetar för att skapa intresse kring frågorna. Ett sätt kan vara att bjuda in allmänheten till ett öppet möte där frågeställningarna lyfts. Det kan också handla om att tipsa medlemmarna i nyhetsbrev och på hemsidor om att samrådet pågår och var de kan ta del av det. Ett annat initiativ kan vara ordna att grupparbeten kring samrådet som aktivitet på nästa föreningsmöte. Svaren kan mailas till adressen samrad@alliansforsverige.se eller skickas med post till:

”Samtal med Sverige”
Allians för Sverige
Box 2357
103 18 Stockholm

0 Comments:

Post a Comment

<< Home