Tuesday, May 12, 2009

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet verkar inte vara på de svagas sida i Gävle

I dagens Gefle Dagblad hittade jag en tänkvärd insändare som överensstämmer med tidigare beslut fattade av den politiska S-majoriteten i Gävle vars beslut jag personligen följt i Gävle Kommunfullmäktige de senaste åren. Nu när Socialnämnden skall spara 15 miljoner kronor finns det ett förslag att lägga ner Hemsta- och Birkagården, där personer och familjer med missbruks- och sociala problem har en fristad. Socialnämndens ordförande menar att kommunen inte är skyldig att tillhandahålla dessa boenden. Gävle kommunen har alldeles nyligen byggt om och rustat Hemstagården för en stor summa pengar och till detta kommer stora kostnader för flytt av olika verksamheter inom Socialtjänsten. Då finns det pengar, men inte för utsatta människors behov.

Insändaren menar att man behöver rösta borgerligt i valet 2010 för att få se en förändring i Gävle.
Både S, Vp och Mp menar att dom står på de svagas sida, men jag måste säga att det är ord mer än sanning. Det saknas rätta prioriteringar i den politiska majoriteten i Gävle. Det har dom visat gång på gång. Nu senast när man bygger om Stortorget för 75 miljoner samtidigt som man drar in på socialtjänstens budget mycket kraftigt. Till detta kommer stora neddragningar inom vård och skola, våra kärnverksamheter. Det finns inga pengar menar S, men för några år sedan kunde man ha mage i fullmäktige att neka anslag till härbärget för de hemlösa på 500 000 kr samtidigt som man sa ja till en satsning på 3,5 miljoner kronor under 3 år på en ansökan om att Gävle skulle bli utsedd till kulturhuvudstad 2014. S-majoriteten ville då även satsa 100 miljoner om Gävle blev kulturhuvudstad som nu alla vet blev en misslyckad satsning. Ja, så håller det på i ärende efter ärende. Majoriteten S, Vp och Mp står på de svagas sida i ord, men tyvärr inte i handling.


Den politiska majoriteten lade senare även ned Gävle Beroendecentrum - GBC som fungerade mycket bra på alla plan. Vid detta tillfälle protesterade Allians för Gävle offentligt i ett öppet möte på Rådhustorget i Gävle, skrev debattartikelar etc. Allians för Gävle står på de svagas sida betydligt oftare än majoriteten och deras prioriteringar och beslut visar att ord och handling måste stämma överens för att vara trovärdiga.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home