Sunday, November 22, 2009

Alliansen i Gävle - "Vi vet att Gävle kan bli bättre"

Den rödgröna majoriteten (s+v+mp) vill satsa 40 miljoner kronor på kommunledningskontoret och administration. Vi i Allians för Gävle vill satsa 40 miljoner kronor på barn och ungdomar och skolan i Gävle. Vad skulle du välja att satsa på? Det är bara att konstatera att (s+v+mp) prioriterar annorlunda än Allians för Gävle. Detta har vi som sitter i Kommunfullmäktige i Gävle sett år efter år. Ett mycket tydligt exempel var när majoriteten i Gävle ville satsa på att ansöka om att bli kulturhuvudstad 2014. Då var dom beredda att satsa 5,5 miljoner kronor under 3 år bara på en ansökan för att i nästa ögonblick säga nej till att finansiera Härbärget för de hemlösa med 500 000. Resultatet blev att de hemlösa i vissa fall hänvisades till gatan.

Majoriteten var dessutom villig att satsa 100 miljoner till Om Gävle skulle bli kulturhuvudstad 2014, vilket Gävle inte blev som alla vet. De pengarna skulle däremot behövas satsas i den sociala sektorn som år efter år går många miljoner back, nu senast 2008 med ca 20 miljoner kronor. Byggnader, nöjen och administration verkar var viktigare, i majoritetens ögon än människor. Detta ser vi i deras beslut och handlingar.

Samtidigt anklagas Allians för Sverige för att öka klyftorna mellan olika grupper i Sverige. Vi verkar ha fått en A-grupp, de som har heltidsarbete och en B-grupp, de som har arbete, men inte heltid och i många fall mycket lågavlönade arbeten och en C-grupp, de sjuka och arbetslösa. Det skall löna sig att arbeta. A-gruppen har gynnats av regeringens politik. Samtidigt är det viktigt att säga att vi måste arbeta oss ur krisen. Om så många som möjligt gör detta kan vi avsätta medel till vård, skola och omsorg, vilket ju gynnar alla svenskar.

När det gäller B-gruppen skall man åtminstone enligt min mening inte kunna arbeta i tillfälliga anställningar hur länge som helst. Det finnas exempel på att LAS missbrukas i Gävle. Detta måste ändras på. Har man arbetat upp till 2 år skall personen anställas fast om det inte finns uppenbara skäl för att inte göra det.

När det gäller grupp C verkar det som om lagstiftningen behöver ändras. Sjuka och arbetslösa skall inte misstänkliggöras och jagas av arbetsförmedlingar och försäkringskassor. Istället skall man göra allt för att en snabb rehabilitering och inträde på arbetsmarknaden skall kunna ske. Är man sjuk skall man kunna vara det. Har man nedsatt arbetsförmåga skall detta respekteras. De flesta människor tror åtminstone jag vill ha ett arbete.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home