Sunday, December 06, 2009

Rätt vägval för Kristdemokraterna inför framtiden

Rätt vägval för Kristdemokraterna de kommande två årtiondena är att satsa på en förnyad värdekonservatism istället för att överbetona socialliberalismen och nyliberalismen.

Det svenska samhället kommer att radikalt förändra sig under de två närmaste årtiondena. Förenklat kommer det att handla om ett andligt uppvaknande. Kristen tro kommer att betyda oerhört mycket för många människor i Sverige under de följande årtiondena. Vi står inför ännu en stor omdaning av det svenska samhället liknande det som skedde under 1800-talets slut då när vi höll på att supa ihjäl oss. Värdekonservatism är inget olyckligt uttryck som Göran Hägglund skriver i Kristdemokraterna nummer 48, istället handlar det om något som många människor kommer att sätta sin tilltro till under år som kommer. Vi kan givetvis använda oss av ordet värdeorienterat, men vi måste komma ihåg att det finns ett tomrum i svensk politik som behöver fyllas av en modern, sund – icke moralistisk värdekonservatism.

Värdekonservatismen betonar civilsamhällets roll. Staten skall lägga sig i så lite som möjligt. Äktenskapet framhålls som den stabilaste samlevnadsformen, i förhållande till samboskapet. Kärnfamiljen, där mor och far tar ansvar för sin familj, för de uppväxande släktet är centralt. Valfriheten är därför oerhörd viktig inom barnomsorgen. Föräldrarna vet bäst vad som är bäst för deras egna barn. Värdekonservatismen har även en stark betoning på lag och ordning som t.ex. strängare straff för vålds- och sexualbrott. Det brottsförebyggande arbetet betonas starkt. Man vill också verka för fler småföretag i hela vårt land. De kan generera många nya och viktiga arbeten, när den tunga industrin rationaliserar alltmer. De ekonomiska frågorna är inte oviktiga även om de inte styr allt.

Värdekonservatism är ett förhållningssätt, ett sätt att förhålla sig till samhället – vi står på de marginaliserades, de svagas sida. Vi står för en tydlig socialpolitik, där ingen lämnas efter. Kristdemokratin är en tidlös ideologi med en etiskt stark grund – alla människors lika värde.

EU-valet har nu utvärderats och vi Kristdemokrater behöver inse att social- och nyliberalismen inte hade någon framgång inom vårt parti. Att som vi gjorde profilera förbudsfrågor under EU-valet var ingen höjdare. Därför är Göran Hägglunds tal om att gå från förbud till eget ansvar en positiv del i det kommande förnyelsearbetet inom vårt parti.

Kristdemokratin behöver en stark förnyelse och det behöver ske med det snaraste. Vi kan inte ha ledande politiker inom partiet som överbetonar liberalismen i alla dess former inför valet 2010. Vi behöver istället rakryggade värdekonservativa politiker som t.ex. Lennart Sacrédeus från Mora som står för vad han säger och vågar framhålla det. Vi får akta oss för att göra om misstaget att ta bort sådana personer från våra vallistor 2010. Ett parti som vågar stå för och framhålla ”Alla människors lika värde” kan inte misslyckas i valet 2010.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home