Thursday, December 17, 2009

Utförsäkrade får nytt stöd av Alliansregeringen

Utförsäkrades sjukersättning eller sjukpenning som upphör från årsskiftet får nu istället ett nytt aktivitetsstöd som betalas ut med a-kassa som grund, när man deltar i ett introduktionsprogram genom arbetsförmedlingen. Beslutet fattades i riksdagen på onsdagen och därmed är det sista steget, i den omdiskuterade s.k. rehabiliteringskedjan fattat.

A-kassan får nu ansvaret att lämna över ett underlag till Försäkringskassan som sedan betalar ut pengarna. Till en början p.g.a. av tidsbrist kan försäkringskassan vara tvungen att följa regeringens förordning att göra en schablonbedömning. Då blir lägsta ersättningsnivå 223 kr per dag som sedan korrigeras när det rätta underlaget finns.

Under 2010 beräknas att 54 000 personer blir utförsäkrade och överförs till arbetsförmedlingen, där de skall delta i en tre månader lång introduktion. Därefter kan de få lönebidrag, delta i någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd eller återgå till sjukförsäkringen. För att få aktivitetsstöd från a-kassan måste den enskilde ha skrivit in sig vid arbetsförmedlingen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home