Monday, January 16, 2006

Ny gymnasiereform presenteras av "Alliansen"

Den borgerliga s.k. "Alliansen" ställer hårdare krav för plats i gymnasiet och stopp för taktikval, högre intagningskrav till vissa linjer, en helt ny lärlingsutbildning tas fram, nedläggning av dagens individuella program och fler steg i betygsskalan. Den socialdemokratiska skolpolitiken leder idag till att praktiskt taget alla elever går vidare från grundskolan till gymnasiet, men långt ifrån alla klarar utbildningen. En av fyra har inte slutbetyg inom fyra år, trots att all gymnasietutbildning är avsedd att ta tre år och så är det år efter år. Svensk gymnasiepolitik slår världsrekord i avhoppade och underkända elever.

När Göran Persson som skolminister i början av nittiotalet inrättade det individuella programmet uttalades att programmet skulle bli ett undantag, ett program för några få elever. Idag är det individuella programmet det största utbildningsprogrammet för pojkar i årskurs ett på gymnasiet. Trots att det programmet är gymnasiets dyraste slås 80 % av eleverna ut. Även bland elever som klarar en gymnasieutbildning och går vidare till högre studier finns stora kunskapsbrister. Mer än varannan universitetslärare uppger att unga studenter idag är sämre förberedda för högskolestudier än för 5-10 år sedan. Många studenter saknar de förkunskaper som krävs för att klara en högskoleutbildning.

Grundproblemet till den uppkomna situationen finns i de stora kunskapsluckor som eleverna bär med sig från grundskolan samt i den konformism som präglar socialdemokratisk jämlikhetssyn. De menar att jämlikhet i skolan uppnås genom att "alla" utbildningar är så lika varandra som möjligt. Därför har yrkesutbildningarna teoretiserats samtidigt som fördjupningen i teoretiska ämnen har minskat på de studieförberedande utbildningarna. För den borgerliga Alliansen är jämlikhet något annat. Jämlikhet måste innebära att varje elev ska få möjlighet att utvecklas så långt som möjligt utifrån just hennes eller hans förutsättningar och förmåga. Något måste alltså göras och här kommer gymnasierreformen från den borgerliga Alliansen in med ett välbehövligt tänkande.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home