Thursday, March 23, 2006

Osakligt och fördomsfullt av SVT

Söndagen 19 mars visade SVT i Dokument inifrån ett program om Kristdemokraterna med undertiteln ”Bögfaktorn”. Programmen ingår i en serie för att skildra riksdags-partierna. SVT hade av 52 timmars grundmaterial klippt ner materialet till knappt en timme. Programmet var fullt av felaktigheter, fördomsfullt och visade på en extrem okunskap om vad Kristdemokraterna står för. Samtidigt kom det tydligt fram att intoleranta krafter inte har någon maktposition eller inflytande i Kristdemokraterna och det var ju bra. Partiet står nämligen helt öppet fram för allas lika värde, där man respekterar varje individ, oavsett härkomst och läggning. Att det som SVT visade finns sammanslutningar och enskilda personer med tveksam idébildning är inte ett problem för något speciellt politiskt parti. Om dessa organisationers genomslagskraft blir stor är det alla demokratiska partiers gemensamma problem.

Det osakliga i programmet var att det gav sig ut för att beskriva Kristdemokraterna, men ägnade mesta programtiden åt att skildra diverse personer, åsikter, möten och evenemang utanför partiet. Egentligen berättades knappast något alls om partiets arbete, program, ställningstaganden, idéer och insatser. Inte med ett ord nämnar man familjepolitiken, där enligt undersökningar större delen av svenska folket delar Kristdemokraternas uppfattning, att föräldrar och inte Göran Persson är bäst lämpade att avgöra hur barnen ska vårdas. Inte heller sägs ett ord om äldrepolitiken, där Kristdemokraterna betonar samhällets ansvar att ge våra äldre en värdig omsorg. Partiets näringslivspolitik bedöms av många företagare som den som ger de bästa förutsättningarna för den tillväxt som behövs för att öka sysselsättningen. Varför negligeras Kristdemokraternas miljöpolitik, där exempelvis EU-parlamentarikern Anders Wijkman fått en prestigefylld internationell utmärkelse för sitt miljöarbete?

Syftet var istället ganska uppenbart, nämligen att med allmänna valet i sikte underblåsa fördomar mot Kristdemokraterna, baserade på utsagor och skeenden utanför partiet och i historien. Den bild som målas upp är totalt missvisande. Kristdemokraterna utmålades som udda mörkermän som vill tvångskristna vårt land och man fokuserade debatten kring Åke Green, som inte ens är Kristdemokrat. Som representant för dem som har synpunkter på hur partiet föreges överge sina värderingar (vilket inte partiet gör) intervjuar man – hör och häpna – en aktiv moderat politiker. Den enda kvinna som kommer till tals är Dagmar Heurlin, som uppges vara en av partiets grundare, vilket inte är sant. Programet blander på ett försåtligt sätt in klipp från gudstjänster och lovsångsmöten för att skapa en bild av en udda och sekteristisk rörelse. Skulle det vara den sanna bilden så skulle det var svårt att förstå alla de kristna från Svenska kyrkan, katoliker, judar och muslimer som delar de Kristdemokratiska värderingarna. Och hur kommer det sig att personer som aldrig syns i kyrkor och kapell, moskéer eller synagogor, engagerar sig med liv och lust i partiarbetet? Här lyfter man fram enskilda kristdemokraters kristna engagemang på ett extremt vinklat sätt, men inte deras engagemang i t.ex. idrottsrörelsen, Röda korset eller något annat sammanhang. Information blir därmed osann, vinklad och fördomsfull. Man kan bara konstatera att SVT misslyckats med att visa Kristdemokraternas innersta väsen. Dokument intifrån får döpas om till ”Dokument fördomsfull och osaklig” i framtiden. Syftet är helt uppenbart att smutskasta och vinkla information. Du som läser detta välkomnar jag att söka sanningen om Kristdemokraterna genom att läsa vidare på min blogg eller gå in på länkarna på Bloggens högra sida. Det kommer att ge dig en helt annan och nyanserad bild av Sveriges bästa parti som håller på att upptäckas av fler och fler.

1 Comments:

At 7:28 AM, Blogger Max Hobstig said...

Ta re lungt!
Använd inte så mycket fetstil i texten. Media får väl göra hur de vill och väljarna får rösta hur de vill. Ta re lungt :-)

 

Post a Comment

<< Home