Saturday, April 29, 2006

Kristdemokratisk/ borgerlig vårdpolitik

Kristdemokraterna vill skapa ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter. För att det ska bli möjligt behövs en etikens och människovärdets renässans. Vår politik bejakar grundläggande värderingar. Vi arbetar för gemenskap, goda relationer, samarbete, solidaritet och för ett gott förvaltarskap.

Kristdemokraterna vill kämpa för att Gävleborgs län ska bli ett län där ingen lämnas kvar i sjukvårdens köer. Antalet vårdplatser i Gävle har sjunkit markant mellan 1994-2004, från 1.994 till 682 platser år 2004, vilket inte är rimligt. Antalet vårdplatser måste på sikt utökas. Hälso- och sjukvården ska utgå från att varje människa är unik och att alla personer har samma absoluta och okränkbara värde. Den solidariskt finansierade hälso- och sjukvården är välfärdens kärna och ska vara behovsstyrd och kännetecknas av värdighet, kvalitet och tillgänglighet.

Landstinget Gävleborg är det landsting som haft det ekonomiskt sämsta resultatet i landet under 2005. Socialdemokraterna vill lösa sina grundläggande ekonomiska problem genom att höja skatten, men det handlar istället om att genomföra produktivitetshöjande åtgärder, om arbetets organisering och att personalen används till det den är bäst på. Det ska löna sig att jobba effektivare och med högre kvalitet. Därför behövs logistik, styrning och verksamhetsuppföljning och för detta behövs väl fungerande kvalitet och IT-system.

Idag måste det föras en genomgripande diskussion om prioriteringar inom välfärden när resurserna till sjukvården inte räcker till. Större valfrihet för patienterna, bättre utnyttjande av de ekonomiska resurserna, men också mer pengar krävs för att skapa ett bättre vård och omsorg. Några exempel på kristdemokratiskt agerande i vårdfrågorna; vi vill förbättra patientens kontakt och väg genom sjukvården. Tillgängligheten, patientens ställning och kvalitén i mötet mellan patient och läkare måste utvecklas. Vårdpersonalen måste få en ny framtidstro. Hälso- och sjukvården måste kunna locka till sig de mest begåvade och lämpliga personerna. Vårdpersonalen måste ges möjlighet till kompetensutveckling. Förutsättningarna för högre löner, inflytande och deltaktighet måste stärkas. En nationell vårdgaranti värd namnet måste införas. Den stopplag som socialdemokraterna infört måste rivas upp - vården måste välkomna privata, kooperativa och ideela utförare av vård och omsorg. Den psykiatriska vården och inte minst barn- och ungdomspsykiatrin uppvisar mycket stora brister. Det behövs en ny politisk ledning som lyfter fram de psykiskt sjukas och funktionshindrades behov av god vård och omsorg.

Från 2002 har Gävles oppositionspolitiker arbetat för att främja folkhälsan och de konkreta framgångarna är många, bl.a. har Gävle sjukhus kvalificerat sig som Hälsofrämjande sjukhus, fler förebyggande insatser till föräldrar med nyfött barn, initiering av familjecentraler, införande av tobakspolicy, ny prioriteringsmodell i enlighet med den nationella, bättre personlig integritet, FINSAM –medel, där 17.6 miljoner fördelas till rehabilitering, krav om bättre uppföljning och styrning av landstingets verksamheter och ett handikappolitiskt program för Landstinget Gävleborg. Man har även krävt att en hälsokommission tillsätts för att kraftsamla kring ohälsofrågorna i länet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home