Tuesday, April 25, 2006

Rätt till en värdig omsorg och att välja ett tryggt boende

Kristdemokraterna vill ha ...
Värdighetsgaranti (som konkret redovisar vad man har rätt till inom äldreomsorgen inklusive eget val och löftet att ingen skall behöva dö i ensamhet). För hälso- och sjukvården finns 12 exempel på vad en värdighetsgaranti innebär. Flera av dem berör äldre.

Boendegaranti för 85+. Alla äldre ska ha rätt att själv välja boendeform. I ett första steg ska alla över 85 år ha rätt till en plats i särskilt boende utan att föregående biståndsbedömning behöver göras. I dag nekas äldre plats i särskilt boende trots att både sociala och medicinska behov föreligger.

Äldrevårdscentraler (endast i storstäder). Många multisjuka äldre saknar en fungerande kontakt med läkare och distriktssjuksköterskor och söker sig i stället till sjukhusens akutmottagningar, som inte alltid är bäst lämpade att ta hand om sjuka äldre. Därför bör särskilda äldrevårdscentraler byggas upp, där kompetens om åldrandets sjukdomar ska finnas samlad.

Eget val i Hemtjänsten. Överlämna till den enskilde att efter eget val välja vem som ska utföra hemtjänstinsatsen. Gör insatserna mer flexibla. Hur hemtjänsttimmarna används ska bestämmas i samspelet mellan den enskilde och personalen. Den sociala delen av hemtjänsten bör särskilt uppmärksammas.

Att vi tar vara på frivilligheten. Den ideella sektorn blir allt viktigare. Den hittar orättvisorna, upptäcker kantigheterna, kartlägger nya områden och antar nya utmaningar. Frivilligcentraler är ett bra exempel på verksamhet dit människor kan vända sig för att hjälpa till. Det civila samhället (familj, släkt, föreningar, kyrkor med mera) är den viktigaste kraften för att minska ensamhet och skapa gemenskap, sammanhang och närhet. Den politiska uppgiften är att stärka förutsättningarna för det civila samhället.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home