Saturday, April 15, 2006

Äldrepolitik när den är som bäst!

Visst är Sverige ett bra land att leva i, men det finns brister inom flera områden. Många människor känner idag oro inför det egna åldrandet. Och oro för kvalitén inom vård och omsorg. Det behövs en ny politik som garanterar en trygg och värdig äldreomsorg. Människovärdet måste sättas i centrum. Kristdemokraterna vill öka tryggheten genom att låta alla äldre själva bestämma hur den egna vården ska utformas, eller avgöra vem som ska komma på besök den dag hemtjänsten behöver anlitas.

Kristdemokraterna vill förbättra livet för alla äldre. Varje kommun ska införa en värdighetsgaranti som ger dig besked om vad du kan kräva av äldreomsorgen. Ingen ska behöva slussas mellan olika myndigheter, och det måste finnas ett eget rum för den som så önskar. Alla ska ha rätt att känna sig ompysslade och personligt tilltalade. Alla ska ha rätt till ett värdigt slut och ingen ska behöva dö i ensamhet. De anhöriga utför ett fantastiskt arbete, men får inte den uppskattning de förtjänar. De är i tjänst hela dygnet varje dag på året. Kristdemokraterna anser att anhöriga måste få stöd i form av rådgivning, avlastning och nödvändiga hälpmedel i hemmen.

Alla äldre ska ha rätt att själva bestämma hur de vill bo. Kristdemokraterna vill införa en boendegaranti för alla över 85 år som innebär att man har rätt till ett anpassat boende, antingen i ett gemenskapsboende eller särskilt boende. Och de som är gifta med varandra ska även när de blir äldre i behov av vård ha rätt att få bo tillsammans. Det är inte enbart landsting och kommuner som kan erbjuda vård och omsorg. Låt även vårdföretag med ideell grund, personalkooperativ och privata företag etablera sig. Det skulle både utveckla kvalitén och bidra till en större valfrihet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home