Friday, April 28, 2006

Nu vässar Alliansen strategin

Enade vi vinner söndrade vi falla, ja så enkelt kan man presentera en vässad strategi, men enbart enighet räcker inte för att vinna valet i höst. Just nu lever vi i ljusa tider. Svensk ekonomi är på stark frammarsch och har blivit den nuvarande statsministerns käpphäst. Vi får dock inte glömma att socialdemokratisk politik har lett till att över 1 miljon svenskar är försörjda med någon form av social ersättning. Detta visar klart på en misslyckad arbetsmarknadspolitik. När man ser resultatet av den förda politiken kan man inte bara skylla på globaliseringens nackdelar. Här handlar det istället om en felaktig inriktning av politiken som inte har lyckas skapa tillräckligt med jobb och nya företag.

Alliansen leder fortfarande maktkampen mot regeringen, men nu är de rödgröna hack i häl, vilket gör att Alliansen måste vässa strategin. Visst är det rimligt att varje parti vill profilera sig och det skall man göra i en valrörelse, men den gemensamma linjen måste vara tydlig och överordnad. Alliansen är inget hot mot den rådande välfärdsmodellen. Istället kommer den borgerliga politiken att skapa jobb och minska arbetslösheten, vilket är Sveriges primära behov just nu. Då kommer fler att betala skatt och ett mindre antal personer leva på bidrag, vilket gör att vi kan behålla och utveckla svensk välfärd. Här har Alliansen en möjlighet att återta initiativet.

Alliansen behöver en jobbplattform, en strategi och en presentation av hur vi kan minska arbetslösheten och utveckla och öka antalet svenska företag. Några exempel på en kommande jobbplattform; förslaget om hushållsnära tjänster, en utvecklad gymnasial yrkesutbildning (avteoretiserad med lärlingtanken) i nära samarbete med näringslivet, avskaffade arbetsgivaravgifter för tjänstejobb i norra Sverige, nystartjobb utan arbetsgivaravgifter för personer utanför arbetsmarknaden. Avskaffa hinder som försvårar för äldre att byta jobb. Se över avtalspensionerna för att minska skillnaden i företagens kostnad för yngre och äldre arbetskraft. Gör det lättare att jobba efter pensionsåldern etc. Till detta kommer alla tidigare förslag till förenklingar och förbättringar av de regelverk som styr företagen. När det gäller regelverken har Alliansen en bättre möjlighet att nå framgång eftersom den nuvarande regeringen genom just regelverken, byråkratin och allmänt krångel samt en överdriven beskattning lamslagit de mindre företagens initiativförmåga. Alliansen enande och framarbetande av en jobbplattform är en första viktig faktor. Sedan måste plattformen säljas på ett framgångsrikt sätt i valrörelsen. Om detta görs kommer den att bli en avgörande faktor för att vinna valet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home