Revidera och uppgradera de alkoholpolitiska programmen i landstingen
År 1994 trädde en helt ny alkohollag (1994:1738) i kraft. Genom den nya lagen anpassades den svenska alkohollagstiftningen till de EU-regler som Sverige accepterat. Därefter har den svenska alkohollagstiftningen genom riksdagsbeslut blivit föremål för ett flertal ändringar och kompletteringar. Idag, elva år senare, kan vi konstatera att vi inte varit särskilt framgångsrika. Istället för att sänka alkoholkonsumtionen har den ökat dramatiskt de senaste åren. 1994 beräknades alkoholens samhällskostnad till 100 miljarder kronor. Idag har den ökat till 160 miljarder, vilket i princip motsvarar vad den svenska hälso- och sjukvården och det svenska försvaret kostar tillsammans. De öppna gränserna med i princip fri införsel av alkohol i kombination med lådvinsförsäljning på systembolaget och en allt mer alkoholliberal inställning är viktiga orsaker till den svenska konsumtionsökningen.
Medan flera länder i Europa på ett mer aktivt sätt börjat använda prisinstrumentet och därigenom höjt skatten på alkohol diskuteras sänkta alkoholskatter i Sverige. Folkhälsoinstituten har dock beräknat att en sänkning av den svenska alkoholskatten, i enlighet med regeringens alkoholutredares förslag, skulle leda till en ökning av konsumtionen med 8%, vilket skulle resultera i ytterligare 1,9 miljoner sjukskrivningsdagar, 1.627 fler misshandelsfall samt 289 fler alkoholrelaterade dödsfall. I den svenska regeringens framlagda handlingsplaner för det alkohol- och narkotikaförebyggande arbetet för perioden 2006-2010 sägs att det övergripande målet för den svenska alkoholpolitiken ska vara att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. Detta kan aldrig uppnås med en sänkt alkoholskatt.
Alkoholkonsumtionen har ökat med 30 procent under Göran Perssons regeringstid. Följden har blivit ökade skador och tidigare alkoholdebut bland unga. Samtidigt har regeringen lagt sig platt för EU:s krav på höga införselkvoter. Regeringen bör därför ta strid i EG-domstolen för en sänkning av införselkvoterna för att kunna bevara höga alkoholskatter och Systembolagets monopol. Liv och hälsa är viktigare än fri rörlighet för alkohol. Den visionen saknas helt i socialdemokraternas europapolitik!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home