Thursday, August 24, 2006

Jordbrukspolitik

Kristdemokraternas jordbrukspolitik syftar till uthållig användning av åkermarken för livsmedelsproduktion med hög kvalitet, eller annan användning som enkelt kan ställas om till livsmedelsproduktion, exempelvis energigrödor. De öppna landskapen ska behållas och jordbruk skall kunna fortsätta att bedrivas i hela landet. Kristdemokraterna vill: Att skatten på diesel som används i jord- och skogsbrukets maskiner sänks till samma nivå som i våra viktigaste konkurrentländer. Att skatteintäkterna på handelsgödsel och bekämpningsmedel ska tillfalla jordbruks-näringen i form av stöd för utvecklingen av ett miljömässigt hållbart jordbruk.
Att Sverige skall ha samma krav som övriga EU-länder när det gäller utbetalning av de frikopplade direktersättningarna. Att Landsbygdsutvecklingsprogrammet 2007-2013 skall ha ett klart fokus på de gröna näringarna. Att en långsiktig satsning på miljöanpassat jordbruk, där det ekologiska jordbruket har en viktig roll, initieras.
Att ersättningarna för odling av energigrödor utformas så att de stimulerar till ökad odling och skapar förutsättningar för lönsamhet för den som övergår från odling för livsmedelsproduktion till odling för energiändamål.

Att Sverige och EU vid internationella förhandlingar värnar möjligheterna att på ett rättvist sätt ersätta de mervärden som är förknippade med svenska jordbruksprodukter i form av bl.a. miljöhänsyn, djurhälsa, livsmedelssäkerhet och arbetsförhållanden. Att investerings-stödet till jordbruket utökas. Att Djurskyddsmyndigheten läggs ner och att ansvaret för lantbrukets djur överförs till Jordbruksverket. Att ett stöd till småskalighet skall finnas inom ramen för landsbygdsutvecklingsprogrammet, liksom i anslutning till det särskilda stödet för Norrlandsjordbruket.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home