Thursday, September 14, 2006

Ett lyft för Sveriges pensionärer !

Sveriges pensionärer måste få det bättre! Vi kan inte acceptera att stora grupper lämnas efter i samhället. Kristdemokraterna vill ge 1000 kronor mer i månaden till de 300 000 pensionärer som har det sämst ställt. Det säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund när han på måndagen presenterar Kristdemokraternas rapport "Ett lyft för våra äldre" på äldreboendet Tuppen i Malmö. I Sverige har vi idag 1,6 miljoner ålderspensionärer. De utgör en betydande del av befolkningen, men får ständigt stå åt sidan. Sedan 1990 har en genomsnittlig ålderspensionär fått sin pension urholkad med 1 267 kronor i månaden. Till en del har detta kompenserats med höjt grundavdrag, följsamhetsuppräkning av pensioner och höjda bostadstillägg.
Men de som haft den sämsta ekonomiska utvecklingen av alla är pensionärer med bara garantipension. De utgör hälften av alla ålderspensionärer, och består till stor del av kvinnor.

Kristdemokraterna föreslår därför ett kraftigt lyft för landets sämst ställda pensionärer. Tillsammans med Alliansen förbättrar vi bostadstillägget. Dessutom föreslår vi kristdemokrater en höjning av garantipensionen med 672 kronor per månad. Med våra förslag får de 300 000 sämst ställda garantipensionärerna en förstärkning med omkring 1 000 kronor i månaden, motsvarande cirka 730 kronor i månaden efter skatt. Men alla pensionärer behöver en förstärkning av sina pensioner för att kompensera för den urholkning som skett. Därför vill vi kristdemokrater införa ett förhöjt grundavdrag om 5 000 kronor i ett första steg. Det ger en förbättring på 130 kronor i månaden för alla ålderspensionärer. Dessa förslag finns finansierade i Kristdemokraternas budgetalternativ och är något vi lovar att kämpa för under nästa mandatperiod. Vi vill vara en röst för alla äldres rätt till ekonomisk trygghet och en värdig ålderdom.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home