Sammanfattning och analys av Regeringens sjukskrivningspaket
Rehabiliteringskedja med avstämning vid 3, 6 och 12 månader. Tidsbegränsad rätt till 80 % sjukpenning i högst tolv månader. Förlängd sjukpenning i som mest 18 månader med 75 % ersättning. Mer aktiv företagshälsovård. En rehabiliteringsgaranti införs. Tydligare riktlinjer för bedömning av arbetsförmåga. Skatterabatt till arbetsgivare som anställer långtidssjukskrivna. Inkomsten multipliceras med 0,97 istället för 0,989 vid beräkning av sjukpenninggrundande inkomst. Möjligheten att arbeta med vilande sjukersättning förlängs från tre månader till ett år. Sjukskrivningspaketet införs 1 juli 2008.
Målet med reformen är att minska antalet långtidssjukskrivningar. Fler måste få ett jobb. Här är utgångspunkten positiv. En nackdel är att regeringen vill sänka ersättningen för dem som har varit sjukskrivna i minst ett år från 80 % till 75 % av lönen. Sjuttiotusen personer som redan har det svårt kommer därmed att få mindre pengar att röra sig med. Regeringen sänker även den sjukpenninggrundande inkomsten, vilket gör att alla får sänkt sjukpenning med någon procent.
Förslaget innebär också att den som är sjukskriven efter 3 månader skall prövas för andra jobb på sin arbetsplats. Efter sex månader skall man sedan vara beredd att ta ett jobb var som helst på arbetsmarknaden. Sex månader är en orimligt kort tid för att ordna med rehabilitering särskilt när ansvaret faller nästan helt på den enskilde. Det borde istället vara arbetsgivaren och försäkringskassan i samverkan som tar det största ansvaret för rehabiliteringen av den sjuke, men inga sådana krav ställs på företagen. Satsningen på företagshälsovården är däremot mycket bra. Även de s.k. nyfriskjobben är intressanta, där personer som varit arbetslösa mer än ett år kan anställas av företag, som sedan slipper att betala arbetsgivaravgiften.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home