Wednesday, January 30, 2008

Gävle beroende center (GBC) läggs ner av Socialdemokraterna !

Gävle beroendecenter läggs ner. Det beslutet togs igår i en oenig socialnämnd. Den välskötta och viktiga missbruksvården läggs alltså ner trots alla protester. Man kan fråga sig om inte landstinget skulle gått in med medel för att rädda GBC. Risken finns nu att primärvården blir belastad istället. Människors problem försvinner ju inte bara för att en institution läggs ner. Det här beslutet leder till mer utgifter och drabbar många människor itne minst barnen. Oppositionen påpekade att det finns 18 miljoner i utvecklingsmedel hos kommunstyrelsen. Dessa pengar hade man kunnat använda för att rädda GBC, där nu istället 14 tjänster försvinner.

Det är bara några månader sedan jag själv i kommunfullmäktige lade en interpellation (fråga) kring de hemlösas situation i Gävle. Då handlade det om ca. 500 000 kr för att rädda akutboendet "Härbärget". Då fanns det inte heller några pengar hos Socialtjänsten. Sedan hör det till saken att bara en timme tidigare hade Socialdemokraterna varit beredda att satsa 5,5 miljoner kronor för att ansöka om att Gävle skulle kunna bli kulturhuvudstad 2014. Det är mycket märkligt att i Socialdemokraternas Gävle är de utsatta gruppernas behov ganska oviktiga medan de etablerade och välmående medborgarnas kulturbehov är extremt viktigt att tillfredställa.

Socialdemokraterna har varit på Alliansregeringen och menat att man inte håller alla sina vallöften, t.ex. om bensinskatten, där förutsättningarna sedan valet drastiskt har förändrats av klimathänsyn. Samtidigt sade Socialdemokraterna i valarbetet att "alla ska med". Detta gäller tydligen inte de sämst ställda - de som inte kan göra sina röster hörda. Dessa grupper prioriteras inte alls i Socialdemokraternas Gävle.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home