Thursday, March 27, 2008

Alliansregeringen presenterar nya regler för arbetskraftsinvandring

De nya reglerna träder i kraft den 15 dec 2008. De innebär i korthet följande;
Arbetsgivarens behov avgör. Anställningsvillkoren får inte vara sämre än svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket. Migrationsverket kontrollerar, ger tillstånd och tar in fackets synpunkter. Ett tidsbegränsat arbetstillstånd på två år kan förlängas med två år. Efter fyra år kan det övergå till permanent uppehållstillstånd. Arbetstillståndet kopplas till en viss arbetsgivare och visst slags arbete. Familjen får följa med.

Den som förlorar jobbet har tre månader på sig att få nytt jobb och ett nytt arbetstillstånd. Gäststudenter kan söka arbets- och uppehållstillstånd utan att först lämna landet. Asylsökande med arbete som får avslag på asylansökan kan byta spår och söka arbetstillstånd utan att lämna landet. Ansökan ska göras inom fjorton dagar. Visum kan beviljas för att besöka en arbetsgivare och den som får jobb kan söka om arbetstillstånd utan att först återvända hem.

Två personer i Gävle riskerar den närmaste tiden att bli utvisade till Afghanistan, Reza Rezai och Enayatulla Adel. Partisekreterare Lennart Sjögren i Kristdemokraterna menar att regeringen omedelbart skall frysa avvisningarna av asylsökande med fast, varaktig anställning. I synnerhet nu när en ny lag om arbetskraftinvandring är på gång. Det är mest humant särskilt när en organisation som UNHCR (The UN Refugee Agency) inte rekommenderar några avvisningar till landet. Begreppet väpnad konflikt måste ses över. Det är inte rimligt att sända tillbaka människor till krigets Afghanistan eller Irak idag.

När Enayatulla Adel i Hofors fått besked att han skall utvisas på onsdag i nästa vecka har han gått under jorden. Det är sorligt att regeringen inte omedelbart fryser avvisningar av personer med fast, varaktig anställning i Sverige. Skärpning regeringen!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home