Saturday, May 31, 2008

Kan en demokratisk nation återfödas på en dag?

Israel hyllas på 60-årsdagen av EU och många länder i Europa. Israels bildande är 1900-talets största framgång. Tidningen Jerusalem Post skriver i en ledarkommentar den 7 maj att ”det faktum att det judiska folket åtnjuter suveränitet och en möjlighet att uppleva en civilisationens renässans i detta land efter ett årtusende i exil är – bokstavligen – ett mirakel”.

Den 14 maj 1948 år 5708 i judisk tideräkning
samlades medlemmarna i Folkets råd och inbjudna gäster i Tel Avivs museum för att delta i utropandet av staten Israel. Flera av rådets medlemmar hade blivit förhindrade att ta sig till Tel Aviv på grund av krigshandlingar runt om i landet. Prick klockan fyra reste sig David Ben-Gurion och de övriga närvarande från sina platser och sjöng Hatikva. Därefter tog Ben-Gurion till orda. Med darrande stämma läste han upp självständighetsförklaringen. Därpå undertecknade de närvarande ledamöterna av Folkets råd självständighets-förklaringen, en efter en, och Ben-Gurion reste sig och avslutade mötet med dessa ord: ”Staten Israel har uppstått."

Israel är Mellanösterns enda demokrati. Problemet i Mellersta Östern är frånvaron av demokrati och frihet som människor tvingas leva utelämnade till förtryckares godtycke, sårbara för den brutala ondskan. Det har vi sett i Irak, det ser vi i Iran och i Syrien och vi ser det i land efter land i Mellersta Östern. Det är i frånvaron av demokrati och rättstat som människors förhoppningar om en framtid i frihet krossas och hatet frodas. Inte i den enda demokratin som erbjuder judar, araber och kristna, män och kvinnor, tolerans, fri- och rättigheter, demokratiska val för alla och en fri opinionsbildning.

Israel är en hotad nation och det är den enda av Förenta Nationernas medlemsstater som ifrågasätts till sin existens. Israel hotas med utplåning och står ständigt inför hot om krig och terror. De många krigen vittnar om denna verklighet, den dagliga terrorismen understryker att det inte är hot som hör gårdagen till. De är en del av Israels vardag. De krig som har drabbat Israel har aldrig handlat om att utvidga demokratin och människors frihet, alltid har det handlat om att eliminera en stat och att köra människor av en annan ras, som det har sagts, i havet.

Det har varit krig mot Israel för att det är en judisk stat, mot Israel för att det är ett öppet samhälle och mot Israel på grund av dess judiska medborgare. Det som gör att Israel kan fira 60 år av framsteg och utveckling är nämligen att Israel har demonstrerat demokratins förmåga till överlevnad inför militär övermakt och hotet av utplåning. Det vi ser i Israels existens, det vi ser i Israels utveckling av ett vitalt kulturliv och etnisk mångfald, det Israel manifesterar i form av integration och utbildning, i utveckling av öknar och landskap, i förmågan att förena hela världens historia med ett modernt samhälle där män och kvinnor har lika rättigheter, är mer än något annat ett uttryck för demokratins seger över diktaturen.

I Israels överlevnad och utveckling kan vi alla se demokratins seger men också den förändring, som om den sker i fler länder kommer att ge fred i Mellersta Östern enligt profetiorna i GT. Det är fler samhällen av frihet som världen behöver, inte ett enda mindre. Israel är dessutom trots sin politiska, historiska och geografiska utsatthet en ekonomisk, forsknings- och kulturell framgångssaga. I Sverige får vi aldrig läsa om att Israel har:

* världens största koncentration av hightech industri

* flest museum i världen per capita

* största andelen ingenjörer/forskare i världen

* högsta andelen patent i något land i världen

* högsta tillväxten i väst efter Irland

* största bokproduktion i världen per capita

60 år av demokrati är värt att fira. Stort grattis på 60-årsdagen Israel!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home