Statlig A-kassa eller inte?
Statlig A-kassa verkar vara en svår nöt att knäcka för Alliansregeringen. Även statsminister Fredrik Reinfeldt är osäker i frågan. Den statliga utredningens förslag är fram till idag följande;
Kraven för att få ersättning blir lika för A-kassorna och den statliga försäkringen. Medlemsvillkoret, som krävar att man betalt medlemsavgiften i 12 månader för att få rätt till ersättning, slopas. Även 17-timmarsregeln, som kräver en viss arbetstid för att få gå med i A-kassa, tas bort. Arbetsvillkoret blir oförändrat. Alla som inte är med i någon A-kassa och tjänar minst 2,7 prisbasbelopp (110 700 kr - 2008) ska betala den statliga avgiften på 433 kronor i månaden (133 kr för arbetslösa). Avgiftskyldigheten upphör om någon inte nått upp till inkomstgränsen på fem år, fått sjukersättning på halvtid eller tjänar mindre än 1,5 prisbasbelopp per år ( 61 500 kronor - 2008).
Problemet med den statliga A-kassan är att den tvingar in alla löntagare och småföretagare i A-kassan. Det handlar ju trots allt om ca 5 000 kr per år. Frågan är om det inte går att bygga vidare på den frivilliga A-kassemodellen. Det borde gå att genomföra och målet måste vara att få ner A-kasseavgiften på en så låg nivå som möjligt.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home