Alliansregeringens förslag till sjukersättning och rehabilitering som i flera fall träder i kraft redan den 1 juli 2008
Idag har 70% av de som varit sjukskrivna i ett år fortfarande inte fått någon hjälp. Ungefär hälften av de sjukfall som pågått i över 12 månader och som har avslutats har inneburit att personen beviljats sjuk- eller aktivitetsersättning. Fortfarande finns 70 000 sjukfall som pågått i över ett års tid, att jämföra med 45 000 i mitten av 1990-talet. Statistiken visar att för sjukfall som pågått längre än 30 dagar är de två kommande månaderna avgörande för om en relativt snabb återgång i arbete ska kunna ske.
Antalet personer med förtidspension, numera sjuk- och aktivitetsersättning, (S/A), har ökat successivt under de senaste tio åren. Vid utgången av 2006 uppbar 555 000 personer S/A vilket var 140 000 fler jämfört med 1997. Sedan 2000-talets början har antalet personer i yngre åldrar (under 40 år) som beviljats S/A ökat jämfört med tidigare, det är personer som i huvudsak kommit från sjukskrivning eller arbetslöshet, enligt Försäkringskassan. Sedan regeringens förslag om rehabiliteringskedjan blev offentlig vågar allt fler träda fram och berätta om sin kamp för att slippa få sjukersättning. De vill inget hellre än att arbeta efter sin förmåga.
Flera miljarder är därför avsatta i regeringens budget och mycket av pengarna kommer att gå till att bygga ut företagshälsovården. Vi får nu ett enhetligt regelverk för hela landet som också kommer att göra det tydligare att rätt typ av ersättning går till rätt person. Den som har arbetsförmåga är hos Arbetsförmedlingen och den som är sjuk är hos Försäkringskassan.
Sjukpenning förslagets tidsgränser; 0-3 månader - sjukpenning ska betalas ut till sjukskrivna om de inte kan återgå till vanliga arbetsuppgifter eller andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren. 3-6 månader - sjukpenning betalas ut om man inte kan återgå till någon arbetsuppgift hos sin arbetsgivare. Samtidigt söks arbetsuppgifter även på hela arbetsmarknaden med hjälp och stöd från arbetsgivare och Arbetsförmedlingen. Vid särskilda skäl kan dessa villkor gälla längre än till sex månader. 6-12 månader - sjukpenning betalas bara ut om man inte kan utföra något arbete alls på arbetsmarknaden. Samtidigt fortsätter stödet från arbetsgivare och Arbetsförmedlingen i sökandet efter nya arbetsuppgifter på hela arbetsmarknaden. 12 månader och framåt - förlängd sjukpenning betalas bara ut vid allvarliga sjukdomar och efter en beviljad ansökan.
Ändrade ersättningsregler; Idag saknas en bortre gräns för hur länge sjukpenning kan utbetalas. Sjukpenning, motsvarande 80% av den sjukpenninggrundande inkomsten, ska kunna betalas ut för maximalt 364 dagar inom en ramtid av 450 dagar. Resultatet blir att en försäkrad som fått sjukpenning i 364 dagar därefter måste ha ett uppehåll i 87 dagar för att åter kunna få sjukpenning. Efter 364 dagar kan man skriftligen ansöka om förlängd sjukpenning som kan lämnas för maximalt 550 dagar. Förlängd sjukpenning lämnas normalt med 75% av den sjukpenninggrundande inkomsten. Dock kan man ansöka om fortsatt ersättning om 80% hos Försäkringskassan, om synnerliga skäl föreligger. Sådan ersättning utgår endast om de exceptionella omständigheterna kvarstår. Således: 0-12 månader - sjukersättning om 80%. 12- 30 månader - sjukersättning om 75%. Därefter insatser inom ramen för Jobb- och utvecklingsgarantin (JUG) eller S/A (sjuk- eller aktivitetsersättning) Prövning av arbetsförmågan ska inledas 1 januari 2009.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home