Monday, September 08, 2008

De sämst ställde pensionärerna får del av Sveriges goda ekonomi

Kristdemokraternas ihärdiga arbete för pensionärerna bär nu äntligen frukt. Regeringen föreslår en skattelättnad för pensionärer med ingen eller låg inkomstpension på 2 300 – 3 500 kronor. Med vår goda ekonomiska utveckling har pensionerna räknats upp automatiskt. Men det finns en grupp som inte riktigt har hängt med och det är de sämst ställda pensionärerna. Kristdemokraterna värnar särskilt om den här gruppen och det är mycket glädjande att det nu blir verklighet att ge dem ett särskilt ekonomiskt tillskott, samtidigt som nästan alla pensionärer får en höjning av sin pension.

Drygt 90 procent av dem som den 1 januari har fyllt 65 år får en skattesänkning. För att skattesänkningen verkligen ska hamna i plånboken, ändras reglerna för äldreförsörjningsstödet och särskilt bostadstillägg för pensionärer. Även förbehållsbeloppet höjs så att inkomstförstärkningen inte ska ätas upp av höjda avgifter till kommunen.

Ett förhöjt grundavdrag för dem som fyllt 65 år införs. Denna grupp behöver inte betala skatt på hela sin inkomst, utan bara på den del som blir kvar när man har räknat bort nuvarande grundavdrag plus det nya, förhöjda grundavdraget. Till detta ska även läggas en höjning av prisbasbeloppet. Det ger cirka 3 000 kronor ytterligare per år och sammantaget cirka 5 600 kronor per år för en garantipensionär. Det här är en satsning för trygghet och rättvisa. De som har de lägsta inkomsterna får behålla mest, vilket i hög grad gynnar kvinnor som ofta har många års oavlönat arbete i hemmet bakom sig.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home