Tuesday, September 30, 2008

Kristdemokraterna ger garantipensionärerna 500 kr mer per mån från 1 Januari 2009

Kristdemokraternas ihärdiga arbete för pensionärerna har gett resultat. Vi har valt att prioritera den som får minst i pension. För en garantipensionär innebär detta sammantaget cirka 500 kr mer per månad från och med januari 2009.

Det handlar om en rejäl satsning på trygghet och rättvisa. Alliansregeringens reform har två delar; dels handlar det om sänkt skatt för pensionärer över 65 år, dels en höjning av kompletterande stöd för bl.a. de som inte har hel garantipension. Till detta kommer effekten av det nya pensionssystemet som innebär att garantipensionerna är värdesäkrade i förhållande till inflationen. Skattesänkningen ger en påtaglig förbättring för dem med den lägsta pensionen. För dem sänks skatten med cirka 2 600 kronor per år. Äldreförsörjningsstödet och särskilt bostadstillägg för pensionärer höjs med 2 600 kronor per år. Också förbehållsbeloppet höjs på samma sätt, så att inkomstförstärkningen via den sänkta skatten inte ska ätas upp av höjda avgifter till kommunen för dem som bor i särskilt boende. På så viss kommer skattesänkningen alla till del.

Dessutom tillkommer den vanliga uppräkningen av garantipensionen. För 2009 höjd den med 4,4 %, vilket mer än väl kompenserar för inflationen. I praktiken får en garantipensionär drygt 200 kronor mer i plånboken tack vare sänkt skatt och cirka 300 kronor mer tack vare höjd garantipension - totalt runt 500 kronor mer i månaden från 1 januari 2009.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home