Thursday, October 02, 2008

Den allvarligaste ekonomiska världskrisen på 75 år

Det nuvarande läget på finansmarknaden kräver breda politiska överläggningar under den närmaste tiden. Regeringen via Riksbanken pumpar nu in 60 miljarder kr för att ge större stabilitet till de svenska bankerna. Totalt kommer den svenska finansmarknaden att få sin likvid förstärkt med 364 miljarder kr, i form av nya lån. Maximalt 150 miljarder kommer från Riksgälden och ytterligare 154 miljarder från Riksbanken förutom de första 60 miljarderna.

Även om det åtminstone i nuläget ser ut som de svenska bankerna kommer att klara påfrestningarna från den internationella finansmarknaden så är det ju oundvikligt att en utdragen ekonomisk kris kommer att påverka vårt land kraftigt framöver. I natt fick USA:s ledning ett halvt ja till krisplanen, där man satsar totalt 805 miljarder dollar (cirka 5 675 miljarder kr) för att åtminstone tillfälligt lätta krisen och i bästa fall sakta vända den uppkomna situationen till det bättre. Avgörandet hänger nu på representanthuset som röstar idag.

Socialdemokraternas Thomas Östros har kritiserat Alliansregeringen för dess ekonomiska politik, men om socialdemokraterna hade styrt Sverige hade troligen statsskulden legat mellan 60 – 90 miljarder högre än idag. Alliansregeringen hade däremot som mål att minska statsskulden kraftigt under mandatperioden, vilket man har lyckats med. Det är en av anledningarna till att finanskrisen inte slår lika hårt mot Sverige som i andra länder. Thomas Östros kritiserar regeringen för att det inte finns ett färdigt regelverk för att hantera banker i kris fast Socialdemokraterna försummade just detta under de tolv år de styrde Sverige. Jag är däremot övertygad om att Alliansregeringen framöver kommer att göra allt man kan för att skapa ett effektivt regelverk för att hjälpa banker i kris.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home