Sunday, December 14, 2008

Impulser från Kristdemokratin återuppbygger Europa efter andra världskriget

När andra världskriget var över var Europa en kontinent i ruiner. Städer var skövlade och i flera länder hade en hel generation unga män så gott som utplånats. De som hade överlevt kriget drabbades av svår fattigdom. I de länder där en demokratisk regim styrde så var det i de flesta fall kristdemokraterna som fick förtroendet att bygga upp nationerna igen. Som exempel kan nämnas Frankrike, Tyskland, Italien, Österrike och Benelux-länderna.

Orsaken till att kristdemokraterna fick detta ansvar var att människor sökte sig till en ideologi som stod i bjärt kontrast till de totalitära kommunistiska och fascistiska regimerna, där människovärdet och de mänskliga rättigheterna var förbrukningsvaror.
Många menar samtidigt att liberalismen hade svikit sina demokratiska principer när de ställde sig passiva inför fascismen och i vissa fall gav den sitt stöd. Kristna grupper var däremot centrala i de underjordiska motståndsrörelserna som uppstod i de av nazityskland ockuperade länderna. Det förtroende som grundlades under dessa mörka år förvaltades sedan under 50- och 60-talen när Europa skulle återuppbyggas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home