Sunday, December 14, 2008

Kristdemokratisk grundidé – personalismen

Den kristna människosynen är grunden för den kristdemokratiska ideologin. Här handlar det om det okränkbara människovärdet, om alla människors lika och unika värde. När vi sedan jämför kristdemokratisk personalism med den kollektivistiska människosynen som ligger till grund för socialismen får vi en skarp konfliktlinje. Personalismen vänder sig nämligen starkt emot att man sätter kollektivets goda framför de enskilda människornas goda, och att man behandlar enskilda människor främst som delar av ett kollektiv. Här lyfter personalismen istället fram att vi alla är just enskilda människor, att vi alla är unika.

När vi sedan jämför den individualistiska människosynen som ligger till grund för liberalismen får vi en annan konfliktlinje. Liberalismen fokuserar ensidigt på individen, där dess frihet blir det främsta slagordet. Familjen kan t.ex. ur en liberal synvinkel, anses begränsa den individuella friheten. Människan är social till sin natur. Vi människor är inte enskilda öar på ett stort hav, men vi är inte heller kuggar i ett samhällsmaskineri. Alla människor är unika, men vi behöver gemenskap med andra för att kunna utvecklas och för att kunna må bra. Därför lyfter kristdemokrater fram de små naturliga gemenskaperna. Det är även genom denna insikt som rörelsen värnar om familjen. Familjen är visserligen inte den enda naturliga gemenskapen, men familjen är den viktigaste eftersom det är där som barnen växer upp. Det är i familjen som vi människor allra först får lära oss etik, att vi har både personliga rättigheter och ett eget ansvar gentemot andra människor.

Att som den marxistiska inspirerade socialismen helt fokusera på människans materiella behov och dessutom se gudstron som ett opium för folket, det är helt tvärt emot denna människosyn. De existentiella frågorna och de själsliga behoven är tvärtom naturliga och snarare ett sundhetstecken. Här är det viktigt att inse politikens begränsning och inse att kyrkor och andra trosorganisationer finns till för att möta de andliga frågorna, på samma sätt som föreningar och andra gemenskaper har en viktig uppgift, i att möta människors själsliga behov.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home