Monday, December 22, 2008

Lennart Sacrédeus ställs utanför EU-listan

Lennart Sacrédeus vann i antalet ringar och kom fyra i kryss men får inte ens vara med på en lista med 50 namn. Han säger besviket att han medverkat i kristdemokraternas kampanj för "ett schysstare Sverige" och att han förväntar sig att detta också ska gälla inom partiet. Sacrédeus kom bland de högsta i det provval som genomförts i partidistrikten under hösten. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Kritikerna menar att valberedningen inte vill att han över huvudtaget ska finnas på listan, eftersom "risken" då är stor att han kryssar sig upp till en förstaplats. Lennart Sacrédeus kryssades in i EU-parlamentet 1999. Han har också senare, både i EU-val och i riksdagsval, fått många kryss.

Frågan är om Lennart Sacredéus är ett namn som vissa vill ha bort från centrala positioner. Det finns de som menar att nomineringen uteblev med partiledningens goda minne. Men det förnekar partisekreterare Lennart Sjögren. Det här är nomineringsgruppens förslag, inget annat menar han. De har arbetat självständigt och fritt. Sen är det partifullmäktiges 74 ledamöter som bestämmer hur det kommer att bli. Om det finns personer som man i distrikten tycker ska vara med på listan så är det där man får argumentera för det. Kristdemokraternas EU-lista spikas i samband med ett partifullmäktige den 16 januari.

Förra KDU-ordföranden Ella Bohlin föreslås som förstanamn på kristdemokraternas rikslista till EU-valet.På andra plats återfinns Sofia Modig från Stockholm, aktiv inom IOGT-NTO som tidigare arbetat som sakkunnig hos dåvarande socialministern Margot Wallström. Som tredjenamn föreslås Per Landgren från Göteborg och på fjärde plats återfinns Christina Doctare, Vadstena. Tuve Skånberg, erfaren kd-politiker innehar listans femte plats.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home