Friday, January 30, 2009

Mänskligt förnuft borde leda till att organisationerna som bekämpar Israel stryker paragrafen om Israels utplånande ur sitt parti-program

Om man vill presentera en sund syn på konflikten i Mellanöstern tar man inte parti enbart utifrån begreppen svag eller stark. Istället handlar det om att man på ett sant och trovärdigt sätt försöker belysa båda sidornas situation i konflikten. Flera artiklar i Arbetarbladet Gävle har den senaste tiden varit starkt propalestinska och fördömandena har varit mycket hårda över staten Israel:s försvarskrig på Gazaremsan. Alla nationer har enligt FN-stadgans artikel 51 rätt att försvara sitt folk och sitt land. Detta gäller givetvis också Israel.

Sedan 2001 har mer än 4 000 Kassamraketer och 4 200 granater avfyrats mot Israel. Flera hundra tusen israeler har dagligen tvingats att vistas i skyddsrum långa tider, när raketerna regnat ner över södra Israel. Under den bräckliga vapenvilan mellan 19 juni och 19 december 2008 avfyrade Hamas 362 raketer och granater mot Israel. Ingen nation på jorden skulle acceptera detta intensiva bombardemang mot sin civilbefolkning. Den israeliska operationen mot Gaza som startade under julhelgen kom som en följd av Hamas vägran att förnya den ömtåliga vapenvilan som upphörde den 19 december 2008.

Att sedan civila även på Gaza-remsan drabbas är ju givetvis förskräckligt. Israel gör allt dom kan för att varna och hjälpa lokalbefolkningen, men den uppgiften är ju fruktansvärt svår eftersom Hamas lägger sina robotavfyrningsramper och stridscentraler mitt bland civilbefolkningen, i närheten av och i moskéer, under sjukhus och andra byggnader där civilbefolkning finns. När Israel sedan slår tillbaka och försöker slå ut dessa militära mål och civila skadas och förolyckas blir detta en möjlighet för Hamas att anklaga Israel för brutalitet och övervåld mot civilbefolkningen.

Givetvis är det som hänt i Gaza fruktansvärt. Bilder på barn som drabbats av krigsmaskineriet är oerhört svåra att se. Varenda människa har samma värde, ett okränkbart värde, oberoende av var hon eller han befinner sig geografiskt. President Barak Obama har upprepat vikten av att fredsprocessen mellan Hamas och Israel måste fortsätta, men det kan inte ske på bekostnad av Israels säkerhet som en absolut förutsättning för en fredsuppgörelse. USA kommer inte att distansera sig från Israel som det ser ut i nuläget och inställningen till Hamas är densamma. USA talar inte med Hamas förrän de erkänner Israel, upphör med terror och erkänner tidigare ingångna avtal.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home