Friday, March 27, 2009

Beslutsgången i EU

EU kan bara besluta i frågor som medlemsländerna har bestämt sig för att samarbeta om. När det finns en EU-lag gäller den före ländernas egna lagar. Beslut inom EU fattas oftast gemensamt av kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet. EG-domstolen följer upp att EU:s regler tillämpas på samma sätta i alla EU-länder. EU-ländernas domstolar kan fråga EG-domstolen om hur en regel ska tolkas. I EG-domstolen finns en domare från varje medlemsland. Domarna utses av medlemsländernas regeringar.

Förenklat fattas beslut inom EU så här. 1.) Kommissionen lägger fram ett förslag, 2.) Europaparlamentet och ministerrådet behandlar förslaget, 3.) Ministerrådet fattar beslut, ibland tillsammans med Europaparlamentet.

Ministerrådet beslutar om nya EU-regler. Ministerrådet representerar EU-ländernas regeringar och består av en minister från varje land. Vilka ministrar som deltar i ett möte beror på vilka frågor som ska behandlas. Det är ministerrådet som antar de regler som kommissionen föreslår. I många frågor måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet innan det beslutar. I andra frågor kan ministerrådet besluta på egen hand men då ska Europaparlamentet uttala sig om förslaget innan ministerrådet beslutar. EU-parlamentet deltar i beslut om EU-regler och kontrollerar kommissionen. EU:s regler ska gälla på samma sätt i hela EU.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home