Sunday, March 22, 2009

Frys den föreslagna 20 procentiga löneförhöjningen till rikspolitikerna i höst

Rikspolitikerna kan få en 20 procentig löneförhöjning i höst. Många vill frysa lönerna, däribland näringsminister Maud Olofsson. Med tanke på finanskrisen är det orimligt att göra dessa löneuppgraderingar just Nu särskilt med tanke på att t.ex. metallarbetarna sänker sina löner med 20 % och regeringen hårt kritiserat höjda löner och orimliga bonussystem bland företagsledarna runt om i landet den senaste tiden. Att vår statsminister Fredrik Reinfeldt i samband med toppmötet i Bryssel nyligen avvisar tanken på frysta löner som ”lättköpta poänger” är anmärkningsvärt.

Bakgrunden till den föreslagna löneförhöjningen är att det skall ske en harmonisering av rikspolitikernas löner i förhållande till EU-parlamentarikernas löner som skall höjas rejält under 2009. De som väljs i juni får cirka 86 000 kronor i månaden. Man kan fråga sig varför EU som institution skall ha så orimligt höga löner? Man köper ju EU-politikerna mer eller mindre, vilket kan leda till manipulation och fartblindhet, där politikerna helt tappar kontakten med vanliga människors villkor. De människor som i många fall kämpar med arbetslöshet, olika sjukdomar eller som är anställda med dåliga arbetsvillkor eller låga löner.

Idag har Sveriges riksdagsledamöter en grundlön på 54 500 kr i månaden, statsråden har 105 000 kronor och statsministern 131 000. Varför måste statsministern propsa på att få en 20 % löneförhöjning på de 131 000 kronorna i månaden som han redan inkasserar. Har Fredrik precis som de näringslivstoppar han själv kritiserat den senaste tiden själv drabbats av fartblindhet och inte tagit in det stämningsläge som idag finns på arbetsmarknaden.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home