Sunday, March 15, 2009

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora

Gävleborgs län har ett bra geografiskt läge. Länet ligger nära Sveriges starkaste tillväxtmotor – Mälardalen och länet har stora naturrikedomar. Trots det har länet under många decennier hamnat i strykklass. Arbetslösheten och ohälsotalen har legat i topp, och utbildningsnivån är fortfarande låg. De stora processindustrierna med världsledande produkter har tillsammans med små- och medelstora företag gett sysselsättning och trygghet under lång tid. Finansiell kris och klimathot skapar stora utmaningar. 1134 personer i Gävleborg varslades om uppsägning under januari och februari, fler än under hela förra året. Den totala arbetslösheten är nu uppe på knappt åtta procent, högst i landet.

Många människor känner oro för sin ekonomi, för jobbet, för barnens jobb. Men det är viktigt med perspektiv. Under krisen i början av 90-talet var Sverige riktigt illa ute. Men det känns tryggare idag. Alliansen har drivit en långsiktig och ansvarsfull politik. Den gör att vi nu står bättre rustade än de flesta andra länderna i Europa. Vi har gjort varsamma reformer av trygghetssystemen. Vi har pressat ner statsskulden. Vi fick ned antalet personer i utanförskap med 180 000 innan krisen var över oss. Detta har sammantaget gett oss kraft att bevara tryggheten även när det stormar. Att alliansens opinionssiffror nu ser bättre ut, samtidigt som oppositionen tappat beror på att människor känner förtroende för alliansen.

Kristdemokraterna i Gävleborg uttalar vid vårstämman i Söderhamn den 14 mars 2009.
Länet behöver satsa på kompetensutveckling och en ökad satsning på skolor och andra utbildningsinsatser. Regeringens olika reformer på skolans område måste få genomslag i länets alla skolor. Genom förbättrad kompetens kommer länets konkurrensförmåga att öka. En skola där alla får växa, mer tid för barnen och där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter- det är trygghet för oss. Länet behöver satsa på fler nya och fler lönsamma företag.

Med trygga arbetsgivare och anställa kan kreativitet och välfärd gro. Trygghet är glädjen hos en entreprenör som skapar fler jobb åt fler. Företagsklimatet i länet måste förbättras . Regeringens olika reformer på näringslivsområdet område måste få genomslag i länets alla delar.
Företagare med framtidstro- det är trygghet för oss. Länet behöver satsa på en fungerande äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Landstingets ekonomiska situation och dom långa väntetiderna skapar oro och otrygghet. Den nya majoriteten i landstinget flyr undan dom beslut som är nödvändiga att ta nu och inte nästa år. Regeringens olika reformer inom hälsovård, sjukvård och äldreomsorg måste få genomslag i länets alla delar. Valfrihet i äldreomsorgen i länets alla kommuner under 2009 det är trygghet för oss.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home