Thursday, March 05, 2009

Finansministern talar med kluven tunga

Ja, inte blir man glad när man på nyheterna igår fick höra att löner och bonusar för höga chefer inom de statliga bolagen skulle kunna fördubblas. Detta samtidigt som finansminister Anders Borg under en längre tid fördömt de höga lönerna och bonusarna inom det privata näringslivet. Han har påtalat hur djupt oetiskt detta är, särskilt nu när vi lever i den allvarligaste finanskrisen sedan 1930-talet. När människor varslas i tusental och mer än 500 000 personer står utan a-kasseförsäkring kan inte regeringen, finansministern och Maud Olofsson annat än att dra tillbaka de föreslagna förmånerna för höga chefer inom de statliga bolagen. Inget annat kan accepteras Om man vill vara trovärdig.

Under de sista 15 åren har jag personligen följt ett antal storföretag och reagerat över de höga chefernas extrema löner. I vissa fall kan det handla om 30 - 80 ggr högre lön per år än en vanlig normalarbetare. Till detta har man mage att kräva aktier, options- och bonusprogram i miljonklassen, i vissa fall handlar det om tiotals miljoner kronor per år. Visserligen gör dessa individer stora insatser för sina företag, de har en unik kompetens javisst, men trots detta kan deras krav ändå inte rättfärdigas. Kravet på mer och mer pengar har verkligen givit girigheten ett ansikte. Jag skulle inte vilja vara "i deras kläder", när var och en skall stå till svars för sina handlingar vid tidens slut.

Ja, det är bara att berömma Alliansregeringen och näringsminister Maud Olofsson när dom Nu har stoppat alla bonus-system i de statliga bolagen. Nu hoppas man bara att detta bevakas noga i framtiden och att inte de ordinarie lönerna för höga chefer skjuter i höjden istället.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home