Friday, May 29, 2009

Arbetslösheten mitt i finanskrisen

Andelen öppet arbetslösa plus andelen i Ams-åtgärder var 5,6 % i hela landet i mars månad 2009, enligt Ams - en ökning från 3,5 % i mars 2008. Gävleborgs län hade den högsta arbetslösheten i Sverige, 8,2 %. Den totala arbetslösheten var lägst i Stockholms län, 3,7 %. Arbetslösheten ökar mest i Värmland, Västmanland och Kronobergs län.

Nu hoppas man att Regeringen uppmärksammar denna utveckling mycket klart och kontinuerligt följer förloppet. Ekonomiska medel i form av statliga bidrag och kloka arbetsmarknadsåtgärder måste skräddarsys för varje område i Sverige, särskilt de områden som drabbas tydligast, t.ex. Gävleborgs län.

Ett annat mycket oroande område är ungdomsarbetslösheten i Sverige och EU i stort. I hela EU sticker bl.a. Sverige ut tillsammans med Spanien, Estland, Litauen och Lettland. I Sverige är ungdomsarbetslösheten hela 25,2 % i åldersgruppen 15 - 24 år. Här måste Regeringen sätta in kraftåtgärder för att få ner ungdomsarbetslösheten. Det är inte rimligt att unga människor inte skall få en meningsfull start i livet. Målet måste vara att alla har meningsfulla studier eller arbete att gå till dagligen. Skärpning Anders Borg - lämna inte ungdomarna i sticket !

0 Comments:

Post a Comment

<< Home