Wednesday, May 13, 2009

Fildelningslagen - ett personligt förslag till tolkning

Som Kristdemokratisk politiker är jag för en stark upphovsrätt. Samma regler ska gälla på Internet som i det vanliga samhället. Här är jag helt överens med Ella Bohlin, KD:s toppkandidat inför EU-valet. Nedladdat upphovsrättsskyddat material är ju indirekt stöld. När det gäller skivindustrin kan man däremot fråga sig om en cd-skiva måste kosta så mycket som den gör i nuläget. Risken är ju att cd-skivan försvinner totalt i framtiden. Dagens ungdomar lever ju istället med sina mp3-filer och sin I-pod, där dom lagrar och spelar sina favoritlåtar. Skivindustrin och musikerna måste i framtiden hitta nya möjligheter att sälja musik. Flera lättanvända och innehållsrika sajter på Internet måste skapas, där man billigt kan ladda hem - köpa låtar. Program som Spotify, där man enbart kan lyssna på alla möjliga låtar via streamingteknik är ett annat alternativ. Nedan kan du ta del av Ipred lagen (Fildelningslagen).

En rättighetsinnehavare som t.ex. ett skiv- eller filmbolag får kännedom om att fildelning sker från en viss IP-adress. Rättighetsinnehavaren dokumenterar fildelningen och IP-numret. Rättighetsinnehavaren väcker talan mot den misstänkte fildelarens internet-operatör i domstol (tingsrätten). Internetoperatören får yttra sig till domstolen. Om rättighetsinnehavarens bevisning anses tillräcklig tvingas internetoperatören att lämna ut information om vilken person som står bakom IP-adressen (vem som tecknat abonnemanget). Rättighetsinnehavaren kan sedan ta kontakt med personen och kräva att fildelningen upphör eller väcka talan mot personen och kräva ersättning i domstol.

Igår kväll fick den nya franska lagen mot fildelning klartecken. Lagen beskrivs som den strängaste hittills på området. Den gör det möjligt att stänga av internetuppkopplingen i upp till ett år för den som laddar ned film eller musik olagligt, utan att betala. Den misstänkte får först en varning via e-post, sedan ett vanligt brev och vid tredje förseelsen stängs internetkontot.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home