Monday, May 18, 2009

Frihet att välja äldreomsorg enligt Kristdemokraterna

Det skall vara en självklarhet att man som äldre får bestämma över sin vardag, var man vill bo och vem som ska hjälpa till med morgonduschen. Att man har ett fritt val. Därför har Alliansregeringen med äldreminister Maria Larsson (KD) i spetsen infört Lagen om valfrihet - LOV. Det gör det möjligt för dig och mig att själva bestämma vem som ska utföra vård- och omsorgstjänster, när vi behöver hjälp och framför allt när vi blir äldre. Kristdemokraterna vill öka äldre människors valfrihet, förbättra kvaliteten i vården och se till att alla människor får en värdig äldreomsorg. Trygghet i det lilla är trygghet i det stora.

Lagen om valfrihetssystem, LOV, är ett frivilligt verktyg för de kommuner och landsting som vill överlåta valet av utförare av vård- och omsorgstjänster till den berörda personen. Genom lagen stärks möjligheter till inflytande över den egna vardagen. Lagen gör det möjligt för landets kommuner att konkurrenspröva kommunala och landstingskommunala verksamheter genom att överlåta valet av utförare av stöd, vård- och omsorgstjänster till den person som är i behov av stöd. Lagen är ett alternativ till lagen om offentlig upphandling, LOU, och kan tillämpas på äldreomsorg, stöd till personer med funktionsnedsättning samt hälso- och sjukvårdstjänster. Genom den nya lagen underlättar alliansregeringen för de kommuner som vill öka valfriheten inom alla sina verksamheter.

Hittills har två av tre kommuner i Sverige, 189 stycken, ansökt om att få medel för att förbereda och utveckla sin egna valfrihetssystem. Läs vidare här!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home