Tuesday, June 02, 2009

Europa Direkt Gävleborg och Sveriges ordförandeskap i EU

Europa Direkt Gävleborg finns på stadsbiblioteket och är ett centrum för EU-information I länet. Syftet är att svara på allmänhetens frågor om EU, arrangera föreläsningar, debatter och programverksamhet, hjälpa till med informationssökning samt tillhandahålla material i form av tidskrifter, böcker, broschyrer och nyhetsbrev. En annan uppgift är att fortbilda bland annat bibliotekarier, lärare, studie- och yrkesvägledare om EU. Europa direkt är knuten till EU-kommissionen samt ingår i ett nätverk av 18 kontor i Sverige samt drygt 500 i hela unionen.

EU påverkar kommuner, landsting och regioner. Beräkningar visar att cirka 60 % av alla ärenden som behandlas på kommunernas och landstingens fullmäktigesammanträden direkt eller indirekt påverkas av medfinansiering eller beslut i EU. EU:s strukturfonder medfinansierar projekt runt om i Sverige. Detta visar hur EU samverkar med kommuner, landsting och regioner i deras funktioner som samhällsbyggare.

Till grund för den svenska lagstiftningen finns ofta ett europeiskt regelverk. Det har betydelse exempelvis när lokala och regionala myndigheter utövar sitt tillsynsansvar inom områden som livsmedelssäkerhet, regler om badvatten och djurhållning. Svenska kommuner och landsting är stora arbetsgivare. Det betyder att de påverkas av gemensamma regler kring arbetstider och arbetsmiljö. EU:s lagstiftning om offentligt upphandling och konkurrens har betydelse även för privata entreprenörer.

Läs vidare här!

Sverige tar över ordförandeskapet i EU den 1 juli 2009. Det innebär att Sverige under ett halvår kommer att leda arbetet i EU samt ansvara för att driva utvecklingen framåt i viktiga frågor som rör unionen. Medlemsländerna turas om att vara ordförande i ministerrådet. Ordförandeskapet växlar halvårsvis. Det land som är ordförande ska fungera som motor i EU:s lagstiftande och politiska beslutsprocess. Sverige är ordförande den 1 juli – 31 december 2009.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home