Alliansregeringen presenterar sitt förslag till ny skollag som nu går ut på remiss
Regeringen föreslår bl.a. att Skollagen ska ställa krav på skolmatens kvalitet. Den mat som serveras ska var näringsriktig. De kommuner som inte klarar att erbjuda förskoleplats inom rimlig tid (max fyra månader) tvingas betala vite. Rektorerna får möjlighet att stänga av en grundskoleelev i högst en vecka om det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero. Föräldrar till barn med behov av särskilt stöd ska få möjlighet att överklaga skolans åtgärdsprogram till skolväsendet överklagandenämnd om de inte är nöjda. Friskolornas möjlighet att neka barn med funktionsnedsättning en plats med hänvisning till ekonomin ska försvinna. Friskolor ska få möjlighet att överklaga skolpengen som kommunen delar ut. Skolinspektionen ska ha möjlighet att dra in tillståndet från friskolor som ständigt missköter sig.
Mycket att bra i det nya förslagen, men personligt är jag kritisk till regeringsförslaget som begränsar möjligheten att läsa upp betyg på Komvux. I vissa kommuner kan i dag gymnasieelever som fått godkänt i t.ex. engelska läsa samma kurs på Komvux i hopp om att klar ett VG eller MVG. Detta kan vara avgörande för möjligheten att komma in på en önskad högskoleutbildning. Ett annat skäl kan vara att man fått en dålig start i livet. Föräldrarna kanske var missbrukare under uppväxten, övergrepp på barnet har kanske skett eller barnet själv kanske har hamnat i missbruk eller kriminalitet. Sedan har en rad positiva saker skett som gjort att personen som drabbats tänkt om. Nu vill man börja om, studera igen och försöka skaffa sig en bra utbildning för att kunna få ett arbete. I det läget skall inte en ”Ny skollag” sätta käppar i hjulet åtminstone inte enligt mig.
Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund kommenterade nyligen den nya skollagen så här: ”I veckan har regeringen presenterat ett förslag till ny skollag som på ett tydligare sätt än tidigare sätter eleven i centrum. Till exempel genom att den säkerställer att elever med behov av extra stöd och hjälp också ska få det. Föräldrar som inte tycker att deras barn får tillräckligt med stöd för att klara sin skolgång ska kunna överklaga. Jag är särskilt glad för att elevhälsan kommer att stärkas, något som vi Kristdemokrater arbetat för länge. Nu ska förslaget ut på remiss och tanken är att den ska börja gälla den 1 juli 2011.”
0 Comments:
Post a Comment
<< Home