Monday, December 21, 2009

Nya sjukregler från 1 januari 2010

Det tidigare regelsystemet från juli 2008

Dag 1-90 i sjukskrivningen blir man sjukskriven om man inte kan utföra sina vanliga arbetsuppgifter. Arbetsgivaren är skyldig att anpassa arbetsplatsen. Dag 91-180 blir man sjukskriven om man inte kan utföra någon arbetsuppgift hos arbetsgivaren. Dag 181-365 blir man sjukskrven om man inte kan utföra något arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Om man inte går på rehabilitering eller väntar på operation.

Nytt från 1 januari 2010

Efter 365 dagar kan man beviljas sjukskrivning vidare i högst 550 dagar till. Alltså sammanlagt 2,5 år eller 915 dagar. Efter 915 dagar med förlängd sjukpenning blir personen utförsäkrad från Försäkringskassan och hänvisas till arbetslivsintroduktionsprogram hos Arbetsförmedlingen. Syftet med programmet är att försöka hjälpa den som varit sjukskriven länge tillbaka till arbete. Den som alltjämnt anses för sjuk för att arbeta kommer att få fortsatt sjukskrivning. När Arbetsförmedlingen tar över är det a-kassorna som ska betala ut aktivitetsstöd. Den lägsta ersättningen är 223 kronor per dag eller 1 115 kronor i veckan vilket ger 4 460 kronor i månaden.

Den som har en mycket allvarlig sjukdom kan även i framtiden få fortsatt sjukpenning utan tidsgräns. Till allvarlig sjukdom räknas till exempel visa typer av cancer, neurologiska sjukdomar eller väntan på organtransplantation. Socialstyrelsen ska ta fram kriterier för exakt vilka sjukdomar som ska räknas som allvarliga.

Alla de 54 000 som berörs av de ändra sjukreglerna har fått brev där det förklaras att Försäkringskassan kommer att betala ut ett schablonbelopp innan a-kassan tar över. Om man får fel belopp i början rättas det till senare. Ett Kristdemokratiskt förslag till förbättring här är att man kan vara sjukskriven på vilken nivå som helst. Inte bara som idag på 25, 50 eller 75 procent. Vi måste kunna skapa mer flexibla system som gör att så många som möjligt kan rehabiliteras in på arbetsmarknaden på bästa möjliga sätt även efter en längre tids sjukskrivning. Till slut - att många människor troligen kommer att få leva på mycket lite pengar, åtminstone till en början, för att a-kassorna flaggat för att de ännu inte är inkörda på den nya systemet är bara att beklaga. Här borde arbetsmarknadsdepartementet varit snabbare och tydligare i sina anvisningar från början.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home