Sunday, January 24, 2010

Ett friskare Sverige

År 2006 när Göran Persson avgick var över en halv miljon svenskar förtidspensionerade och runt 200 000 sjukskrivna. Under den nuvarande mandatperioden har antalet sjukskrivna minskat med 42,5 procent och antalet förtidspensionärer med 12,2 procent. Alliansregeringen har lyckats att återföra Sverige från världstoppen i sjukskrivningar till det europeiska genomsnittet, vilket ju borde vara plåster på såren för de människor som varit kritiska till regeringens sjukförsäkringsreform.

Försäkringskassans övertolkningar av en något luddig inledande lagstiftning var inte speciellt konstruktiv. Människor kom i kläm och det såg inte bra ut till en början för Alliansregeringen. Nu så här i efterhand har förståelsen för arbetslinjen och sjukförsäkringsreformen ökat betydligt bland många människor, men forfarande finns det frågetecken när tendenser till alltför hårda tag tillämpas. Alliansregeringen vill hjälpa människor till rehabilitering och arbete inte stjälpa dom och hänvisa dom till socialbidrag.

2 Comments:

At 12:56 PM, Blogger Adrian.O said...

Personligen skulle jag inte kalla det "hjälpa människor till rehabilitering och arbete", när det i själva verket handlar om att tvinga ut sjuka människor på arbetsmarknaden. Det må se bra ut i statistiken, men man kan ju fundera på hur dessa människor mår och hur länge de kommer kunna arbeta när de börjat jobba på tok för tidigt.

-Adrian.O, adde_malakian@hotmail.com

 
At 6:57 AM, Blogger Hans Andréns politiska blogg said...

Du har helt rätt Adrian när du säger att man måste vara finkänslig mot varje individ. Är människor sjuka skall dom få vara sjukskrivna och är man delvis sjukskriven och inte orkar gå upp i tid så skall det vara ok. Personligen delar jag dina tankar. Ingen skall börja jobba på tok för tidigt. Människor måste ha ork och får inte börja arbeta för tidigt för att rehabiliteringen skall kunna fungera på bästa möjliga sätt.

 

Post a Comment

<< Home