Wednesday, August 25, 2010

Föräldraförsäkringen måste funka för alla

I den rapport som Försäkringskassan idag presenterat om nyttjandet av föräldraförsäkringen framgår tydligt att den inte fungerar för alla småbarnsföräldrar. Vi måste höja lägstanivån så att även de med de sämsta ekonomiska förutsättningarna har råd att vara hemma under barnets första tid. Det säger Emma Henriksson, Kristdemokraternas familjepolitiska talesperson.

Rapporten bekräftar det vi tidigare lyft fram: att föräldraförsäkringen inte fungerar för alla utan är hårt anpassad för genomsnittsfamiljer. Den tar inte hänsyn till föräldrars olika situation och behov. De som drabbas hårdast är unga föräldrar, föräldrar med låg utbildning och föräldrar som innan barnets födelse inte kvalificerat sig till en högre ersättning eftersom de varit för kort tid på den svenska arbetsmarknaden.

Förutom att höja ersättningen för dem med allra lägst inkomster vill vi göra användandet mer flexibelt. Vi vill göra det möjligt för föräldrar att spara dagar längre så att de kan användas om behovet finns senare under barnets uppväxt. Det har efterfrågats, inte minst av tonårsföräldrar sedan kontaktdagarna togs bort. Föräldrarna bör även kunna ta ut ett antal dagar samtidigt. Idag är detta bara möjligt för de 10 pappadagarna vid barnets födelse eller vid flerbarnsfödsel.

Vi motsätter oss också starkt oppositionens idéer om att ytterligare begränsa föräldrarnas självbestämmande genom tvångsdelning. Förutom att vi litar på att föräldrarna är de som är bäst lämpade att avgöra hur de ska fördela dagarna emellan sig kan vi se att det är barnen som får betala priset för den politiska klåfingrigheten. Försäkringskassan har i en tidigare studie tittat på vad som hände med uttaget för barnen som föddes 2003 efter att den andra tvångsdelade månaden infördes. Den studien visar att mer än var femte pappa och ungefär tre procent av mammorna fortfarande inte tagit ut en enda föräldrapenningdag när barnen var tre år.

Vi ska fortsätta uppmuntra pappor att ta ut större andel av föräldraförsäkringens dagar. Vi ska underlätta för dem att göra det. Det är ett ansvar som ligger både på oss politiker, men också på alla arbetsgivare. Men det går inte att med lagstiftning tvinga fram jämställdhet eller delaktiga pappor.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home