Thursday, January 19, 2006

I startgroparna inför valet

Har den senaste tiden försökt och sätta mig in i vilka frågor som blir huvudfrågor i det kommande valet. Ingen tvekan att "jobben" blir det primära samt frågorna kring A-kassan, arbetsrätten och lönerna. Kort och gott - Arbetsmarknadspolitiken. Utspel av den typ som skedde i Bankeryd kan bli avgörande för valets utgång. Arbetarrörelsen känner sig som vanligt hotad av en snäv moderatpolitik. Personligen tror jag inte att de övriga partierna i "Alliansen" är ett lika tydligt hot. Skulle borgerligheten växa på mitten och moderaterna krympa som parti tror jag personligen att den samlade borgerligheten skulle ha en betydligt större möjlighet att vinna ett kommande val.

Framför Alliansen en överbetonad moderatpolitik utan en stark socialpolitik kan valet vara förlorat. En låg a-kassa där den arbetslöse tvingas ta dåligt betalda arbeten skapar nedåtgående lönekonkurrens för alla. Detta är inte i enlighet med Kristdemokratisk politik. Valet kommer också att handla mycket om vård, skola och omsorg. EU-frågorna däremot kommer troligen att hållas lite kortare. Social-demokraterna kommer också att tvingas ta upp kampen om soffliggarna. I åldersgruppen 18-29 röstade bara ca 66 % i förra valet. Traditionellt är valdeltagandet lägre bland LO-medlemmarna.

Ord som solidarisk lönepolitik, trygghetssystem, folkhem och en sund arbetsmarknads-politik kommer att bli avgörande. Under valrörelsen kommer orden att skalla: "När moderaterna kommer till makten kommer de att riva ner en del av det välfärdssamhälle som vi (läs socialdemokraterna) byggt upp under de senaste 100 åren." Frågan är nu hur den borgerliga Alliansen skall agera för att vinna vanligt folks förtroende.

En käpphäst är att vi inte kan äta av större kaka än vi har. Näringslivspolitiken har varit ett misslyckande för den nuvarande regeringen som inte lyckats att skapa tillräckligt många "nya" arbeten. Sverige faller i OECD:s välfärdslista. Bidrag istället för arbete är den nuvarande regeringens policy. Alliansens policy är istället att skapa många nya små och medelstora företag, förenkla regelssystemet för företagen och därmed få kontroll över och minskning av arbetslösheten. Jobb istället för bidrag. Observera dock att den nuvarande regeringen kommer att få medvind p.g.a. den nuvarande högkonjunkturen, där Sverige tillsammas med Irland toppar statistiken över planerade "nya" jobb det närmaste året. Detta försvårar arbetet för Alliansen som under valrörelsen på ett mycket tydligt sätt måste lyfta fram näringslivfrågorna och en god socialpolitik för att bli valets segrare, tror åtminstone jag.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home