Sunday, March 26, 2006

En gemensam värdegrund bygger framtidens samhälle

"Demokrati som beslutsmetod garanterar i sig inte att människovärdet och att mänskliga fri- och rättigheter respekteras."

"Med demokrati som statsform och politisk metod följer yttrandefrihet och alla medborgares lika möjlighet till inflytande, men med majoritetsbeslut kan också en minoritet förtryckas och fri- och rättigheter kränkas. Därför behöver alla samhällen en gemensam värdegrund. Vi Kristdemokrater anser att de värden, rättigheter och skyldigheter, som inspireras och förs vidare av den kristna traditionen är oundgängliga som grund."

"Enligt kristdemokratiskt synsätt skall samhället byggas underifrån. Människor som till sin natur är sociala varelser, formar gemenskaper med frihet och förvaltarskap, rättigheter och skyldigheter utifrån särskilda ändamål. Det börjar med gemenskaper som uppstår naturligt, såsom familj, släkt och vänner. Också det civila samhällets övriga gemenskaper, intresseföreningar, fackföreningar och trossamfund kan rationellt motiveras utifrån sin ändamålsenlighet."

"Vi kallar dem för naturliga gemenskaper. De utgör stommen i samhället och kompletteras med lokala och regionala gemenskaper till den statliga nivån. Detta ställer frågan om tydlighet i vad som menas med såväl civilsamhälle som gemenskaper. Varje naturlig gemenskap är ett värde i sig. Värdet ger dem rättigheter och skyldigheter gentemot sina medlemmar, men också gentemot andra gemenskaper och nivåer. Sökandet efter samförstånd istället för konfrontation är ett kännetecken i kristdemokratin."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home