Sunday, March 26, 2006

Extremt höga sjukskrivningstal i Sverige

"Sverige ligger i topp i Europa när det gäller höga sjukskrivningstal. Regeringen vältrar över ansvaret på arbetsgivarna som påtvingas ytterligare kostnader för sjukskrivningarna. Konsekvensen av lagen blir att företagen tvekar att nyanställa, vilket främst drabbar de kroniskt sjuka. Vi vet att det finns andra sätt att få ned sjuktalen.", citat av Göran Hägglund Kristdemokraternas ledare.

Regeringen agerar fel när de lägger ytterligare kostnader för sjukfrånvaron på arbetsgivarna. Det kommer att leda till att arbetslösa kommer att delas upp i ett A- och ett B-lag och företagen som redan idag har höga kostnader för sjukskrivningar kommer inte att våga nyanställa. Detta kommer att hämma tillväxten än mer än idag.

Kristdemokraterna vill istället sätta individen i centrum. Detta görs genom att flytta på ansvaret för rehabilitering från dagens fyra olika myndigheter till en aktör som samordnar insatserna. Det är också viktigt att ger mer resurser till försäkringskassan för att korta handläggningstiden och stärka kontrollen och kvaliteten. Kristdemokraterna vill ge snabbare vård genom flera vårdplatser, rekrytering av mer personal och införandet av värdighetsgaranti. Läs fler förslag på länken www.kristdemokraterna.se till höger i blogen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home