Friday, April 14, 2006

Kristdemokraternas grundprinciper

MÄNNISKOVÄRDET
Alla människor har samma absoluta okränkbara värde. För kristdemokraterna är det t.ex. helt oacceptabelt att låta människor gå i ovisshet om uppehållstillstånd i åratal. Det är oförenligt med vår syn på alla människors lika värde.

DEN PERSONALISTISKA MÄNNISKOSYNEN
Människan är inte bara en individ i ett kollektiv utan framförallt en person, som utvecklas i gemenskap med andra människor. Utifrån den personalistiska människosynen är vi skyldiga att värna alla människors liv, frihet och värdighet. De "äldre" kan t.ex. inte behandlas som ett kollektiv.

DEN KRISTNA ETIKEN
Allt vad du vill att människorna ska göra för dig, ska du också göra för dem. Vi behöver en ny civilkurage-lagstiftning i Sverige. Vi måste bry oss om varandra.

DE NATURLIGA GEMENSKAPERNAS BETYDELSE
Människor behöver gemenskap för att utvecklas. Familjegemenskapen har en avgörande betydelse för det goda samhället. Alla människor behöver små gemenskaper.

SOLIDARITETSPRINCIPEN
Ambitionen att utjämna strukturella orättvisor och skapa en rättvis fördelning inom det goda samhället. Detta leder oundvikligen till förbättringar för det mest utsatta i vårt land eller de mest utsatta i andra länder.

FÖRVALTARSKAPSTANKEN
Vår skyldighet att på bästa sätt tillvarata mänskliga och materiella resurser. Tanken är att våra barn och barnbarn skall få uppleva ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt rikare samhälle.

SUBSIDARITETSPRINCIPEN
Att den lilla gemenskapen själv ska ansvara för att besluta om det som den klarar av att hantera. Exempel: Beslut om fördelning av föräldradagarna skall fattas vid köksbordet, inte av riksdagen.

OFULLKOMLIGHETSTANKEN
Ingen är fullkomlig. Allt makt får inte läggas i en persons eller ett partis hand eftersom ingen människa är fullkomlig. Därför behövs maktskifte och maktfördelning. Inom barnomsorg och skola måste det finnas alternativ eftersom ingen lösning är perfekt för alla.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home