Saturday, May 27, 2006

Kristdemokratisk alkoholpolitik

Idag kostar alkoholen 160 miljarder varje år för den svenska nationen. Om svensken i allmänhet istället kunde vara måttfull eller helst avstå från alkoholen helt skulle vi kunna reformera både vården, skolan och omsorgen. De sociala kostnaderna för vår spritkonsumtion motsvarar vad den svenska hälso- och sjukvården och det svenska försvaret kostar tillsammans.

I kristdemokraternas principprogram kan man läsa följande: Det alkoholpolitiska arbetet ska syfta till att minimera alkoholskadorna genom en låg totalkonsumtion. Genom generella och särskilda åtgärder såsom information, en aktiv prispolitik, en restriktiv lagstiftning, åldersgräns för inköp och ett statligt försäljningsmonopol för alkohol skapas förutsättningar för att minska skadeverkningarna. I det förebyggande arbetet ska insatser för barn och ungdomar prioriteras. Så kallade vita zoner - det vill säga vissa situationer och perioder som är helt alkoholfria - ska stödjas. Kristdemokraterna vill återinföra låga införselkvoter i Sverige.

Den nuvarande regeringen vill istället sänka alkoholskatten detta trots att bara fyra av tio svenskar vill göra det enl. en nyligen gjord undersökning av Synovate Temo på beställning av Svenska Bryggarföreningen. Sedan förra valet för fyra år sedan har gränserna för handeln med alkohol rivits ned, allt i sann EU-anda. Denna drog- och alkoholliberala s.k. "mellanstatliga" europeiska gemenskap kommer om allt fortgår som nu, att återföra Sverige till 1800-talets konsumtionsnivå. Redan nu är de sociala kostnaderna svindlande. I framtiden blir dom katastrofala om inget görs.

Många vuxna åker idag utomlands med släpkärra som man lastar full med EU-sprit som man sedan i många fall säljer vidare. Ungdomar är särskilt utsatta för frestelsen att köpa billig sprit. I Gefle Dagblad 2006-06-01 kan vi läsa att sex av tio ungdomar i Gävle har köpt smuggelsprit och de sjuka är att man inte tycker det är kriminellt. De sociala konsekvenserna blir förödande i framtiden, men Socialdemokraterna dom vill sänka alkoholskatten??? Bara denna hållning borde göra dig som läser detta benägen att lämna Socialdemokraterna för ett bättre alternativ.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home