Saturday, September 16, 2006

Europafrågorna och valrörelsen

Europafrågorna har kommit i skymundan i denna valrörelse och detta trots att de är mer aktuella än på länge. Mycket är på gång inom EU, vilket kommer att påverka flera nivåer i samhället. Förra året var förslaget till en ny grundlag högaktuell, men tack vare Frankrike och Nederländernas folkomröstningar, där folket sa ett tydligt nej till en ny grundlag inom EU har frågan lagts på is tills vidare.

En majoritet av de kristdemokratiska väljarna röstade nej till att överge kronan för euron i folkomröstningen 2004. Idag saknas det i Alliansen tillräckligt många EU kritiker som vill begränsa EU:s lagstiftningsanspråk. Ja till EU, men nej till EU som en superstat har ett tydligt folkligt stöd. Det är därför angeläget att dessa EU-kritiker och EU-minimalister väljs in i alliansens riksdagsgrupp. Vi måste avvisa inrättandet av en EU-president. Det går att förbereda och samordna regeringschefernas toppmöten inom EU utan ett sådant ämbete.

Kristdemokraternas nej till en EU-president innebär att ordförandeskapet i ministerrådet fortsätter att växla mellan stora stora och små medlemsstater som tidigare. Kristdemokraterna bör säga ja till ett decentraliserat ledarskap och nej till ett centraliserat ämbete och nej till maktkoncentration inom EU. Inom EU-politiken är den kristdemokratiska partigruppen EPP störst i Europa-parlamentet (36 %) och det är den enda gruppen som står samlad emot Europas narkotikaliberaler. Vi Kristdemokrater kan aldrig acceptera att den holländska narkotikaliberala modellen görs till den europeiska, där cannabis och hasch säljs öppet i s.k. ”coffe shops”. Istället skall lagstiftningen vara mycket restriktiv och stödja föräldrarna i deras uppfostran av barnen, att ta ett klart och tydligt avstånd från narkotika och andra droger.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home