Tuesday, March 06, 2007

Garantibeviset - Fler jobb och bättre företagsklimat

På toppen av högkonjunkturen står över en miljon människor utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Medan allt fler stressar för att hinna med ställs allt fler utanför arbetsgemenskapen. Nya jobb skapas när enskilda människor finner det mödan värt att starta och utveckla ett företag. Hindrande trösklar måste bort. Det är dags att minska krånglet för företag och företagande.

Skatten på arbete sänks, främst för låg- och medelinkomsttagare, så att det lönar sig bättre att arbeta och utbilda sig. Företag, främst de mindre, måste ges bättre villkor så att de kan växa och nyanställa. För att skapa en arbetsmarknad där alla ryms måste arbetsgivarens skyldighet att medfinansiera sjukförsäkringen avskaffas, liksom den andra sjuklöneveckan.

Tillgången till riskkapital ska öka, inte minst i det tidiga skedet av företagande. Förmögenhets-skatten avskaffas och riskkapitalavdrag införs. Regelkrånglet för mindre företag ska minskas med 25 procent.

De gröna näringarna – jord- och skogsbruk samt trädgårdsnäringen - ska få bättre villkor, bland annat genom att möjligheterna till säsongsanställning återinförs. AMS måste förändras och fler aktörer tillåtas förmedla jobb. Ungdomsarbetslösheten ska bekämpas med kraft, bland annat genom ett utvecklat lärlingssystem. De anställdas möjlighet till kompetensutveckling ska främjas genom införande av individuella kompetenskonton.

Kristdemokraterna värnar om den svenska modellen, där relationerna mellan arbetstagare och arbetsgivare i första hand löses genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Arbetsrätten bör ses över för att underlätta för små företag och öka möjligheterna för ungdomar och invandrare att komma in på arbetsmarknaden. Den danska flexicurity-modellen kan tjäna som förebild. En god infrastruktur är en nödvändighet i vårt vidsträckta land. Skatten på drivmedel ska sänkas inte minst för att möjliggöra boende på landsbygden.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home