Thursday, March 29, 2007

Rapport från EU-politikern och Kristdemokraten Anders Wijkman

Anders Wijkman är i nuläget värd för Schwarzenegger-stab i EU-parlamentet och kan konstatera att klimatdialogen går vidare utan president Bush.

Jag välkomnar att Californien har tagit ledningen i kampen mot klimatförändringarna. Handel med utsläppsrätter håller nu att bli verklighet i USA trots motstånd från President Bush. Californiendelegationens studieresa i Europa den här veckan utgör ytterligare ett steg för att överbrygga den historiska klyftan mellan EU och USA i klimatfrågan. Det sade Europaparlamentariker Anders Wijkman (Kd), när han tog emot en högnivådelegation från Californien i Europaparlamentet under torsdagen.

En delegation med flera av Guvernör Arnold Schwarzeneggers stabsmedlemmar besökte under torsdagen EU-parlamentet, som en del av en veckolång studieresa i Europa på temat klimatpolitik. EU:s handel med utsläppsrätter var ett av de hetaste ämnena på agendan när delegationen mötte en grupp ledamöter i EU-parlamentet, med Anders Wijkman som värd. Den senaste tidens regionala initiativ för utsläppshandel och ambitiösa lagförslag i den amerikanska kongressen visar att USA äntligen har vaknat upp och insett allvaret i klimatförändringarna. Guvernör Schwarzeneggers plan att etablera en regional utsläppsmarknad är särskilt välkommen.

Ett gemensamt åtagande från båda sidor av Atlanten är avgörande för att vi ska lyckas hantera den största utmaning som mänskligheten idag står inför. I avsaknad av ett starkt ledarskap från Bush-administrationen måste vi hitta andra sätt att gå vidare. Just därför är dialog mellan amerikanska och europeiska politiker så viktig. Jag hoppas att vi genom att arbeta tillsammans kan bana väg för en gemensam handel med utsläppsrätter, globala krav på energieffektivitet, liksom en ambitiös plan för att hjälpa växande ekonomier som Kina och Indien att investera i effektiv och kolsnål teknik.

För mer information, kontakta:

Anders Wijkman, [ mailto:anders.wijkman@europarl.europa.eu ]anders.wijkman@europarl.europa.eu, +46-706-30105

0 Comments:

Post a Comment

<< Home