Tuesday, March 06, 2007

Garantibeviset - Främja hederlighet och stärk den ideella sektorn

Ett varmt och omtänksamt samhälle förutsätter idealitet och att dygder som personligt ansvar, solidaritet och empati främjas. Detaljstyrningen av den ideella sektorn – föreningsliv, hjälporganisationer, kyrkor och samfund ska upphöra. Avdragsrätt ska införas för gåvor till ideella organisationer.

En civilkuragelag införs, vilken gör var och en skyldig att efter sin förmåga bistå en medmänniska i nöd. Statusen för medborgarskap ska höjas, bland annat genom en ceremoni när medborgarskap erhålls. Alla som blir myndiga och som beviljas svenskt medborgarskap ska få en medborgarbok, som beskriver våra rättigheter, skyldigheter och vårt ansvar.

En värdekommission tillsätts, som syftar till att stimulera till ett fördjupat samtal kring etik, människosyn, hederlighet, personligt ansvar och jämställdhet. För att öka tryggheten ska fler polistjänster inrättas. En hederlighetsdelegation inrättas för kontinuerlig granskning av lagar, skatte- och bidragsregler utifrån hur de främjar eller motverkar ett hederligt beteende. Vänskap(s)korruptionen stoppas bland annat genom att utnämningspolitiken förändras.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home